21. 7. 2016

První

Název: První
Původní název: The One
Spisovatel: Kiera Cass
Žánr: YA
Počet stran: 278
Nakladatelství: CooBoo







Musím říct, že obálka První se mi líbí z celé série nejvíc. Opět je ve středu knihy America, jejíž odraz je vidět ve spoustě zrcadel za ní. Tentokrát má na sobě bílé šaty bez ramínek se spoustou vrstev. Přesto, že jsou pouze v bílé, líbí se mi opravdu nejvíce. Asi proto, že tak zanikají ty vrstvy a nepůsobí moc princeznovsky. Také se mi moc líbí Američin účes a vlastně celkově America. Na obálce Elity mi přišla dost vyumělkovaná, ale tady vypadá normálně. A název je opět v jednoduchém krásném fontu pod královskou korunkou.

Když jsem dočetla Selekci, byla jsem nadšená a šíleně jsem se těšila na Elitu. Ironií osudu je, že jsem se k ní dostala až o osm měsíců později. Tak nějak jsem tušila, že kdybych čtení První odložila na později, trvalo by dalších osm měsíců, než bych se k ní dostala a tak jsem se do ní pustila radši hned.

Selekce a Elita jsou krásné knihy plné úžasných šatů, ale pravdou je, že jsou vcelku předvídatelné. Ale autorka má skvělý styl psaní a je to vážně příjemné oddechové čtení. Přesně tohle jsem očekávala od První.

Původně America do Selekce ani nechtěla, ale teď už si je jistá svými city k princi Maxonovi. Ale jako se blíží konec soutěže, je stále nervóznější, že Maxon její city neopětuje. Navíc čelí nenávisti ze strany krále Clarksona a neustálému nebezpečí, které hrozí všem v paláci, od rebelů. Na druhou stranu si užívá nově nabyté přátelství se svými soupeřkami.


Stejně jako u Selekce a Elity jsem se nemohla od příběhu odtrhnout. Sice je jednoduchý, trochu naivní a už od prvního dílu je vám jasné, jak příběh skončí, ale je tak moc čtivý, že vám to je jedno. Nebo aspoň mě bylo. Navíc jistá originalita v příběhu je. Nic podobného jako je Selekce nikdo nenapsal. Přesto, že má příběh pár much, styl psaní to vynahradí.

America mi drásala nervy už od první stránky. Je pravda, že v této knize byly světlé chvíle, kdy se dala docela snést, ale moc jich nebylo. Pořád žárlila kvůli pitomostem a přesto že věděla, co chce, tak to říct nedokázala. Ale musím říct, že se držela docela zkrátka a byla zde vidět její odvážná stránka.

Maxon je pořád milý a galantní. Už není tolik tajemný, naopak se snaží před Americou otevřít. Ale přijde mi, že občas je toho až moc, že příšerně tlačí na pilu. A jak se ukázalo, je i trošičku výbušný. Nenechá si nic vysvětlit.

Aspen je otravný jako obvykle. Vážně bych byla nejradši, kdyby z této série zmizel. Naštěstí už není tak fixovaný na Americu, takže je trochu snesitelnější. I když to možná způsobuje jen to, že se tu neobjevuje tak často jako v Elitě.

Překvapivě se i tentokrát odehrává kniha v paláci. Ale je jasně vidět, že tam panuje napětí a strach z rebelů. A soutěžící elity jsou opravdu hodně vynervované, jelikož se soutěž blíží ke konci. Sice je to pořád palác s nádhernými místnostmi a šaty, ale v tomto díle je to docela nevýznamné.

Selekce i Elita se docela dost táhly, i když ne tím stylem, že by to bylo nudné. Ale první, respektive její konec, byla katastrofa. Celé to bylo šílené rychlé. Jedna událost střídala druhou, aniž by to autorka stihla pořádně rozebrat. To bylo jednoduše hrozní. S koncem si měla dát Kiera Cass mnohem větší práci, jelikož takhle knihu jenom zkazila.


Musím říct, že i přes všechny chyby se mi První líbila, i když za ten konec bych vážně vraždila. Ale co nadělám, přepsat už to bohužel nemůže. Já jsem opravdu ráda, že jsem si První a vlastně celou tuhle sérii přečetla. Je dost možné, že se k ní v budoucnu vrátím, protože je to vážně příjemná oddechová četba, ale zatím to neplánuji. Ale určitě se mrknu na pokračování této série o Američině dceři Eadlyn a na povídky ze Selekce, protože se to čte opravdu dobře a taky jsem dost zvědavá na to, jestli bude Eadlyn stejně otravná jako America.

10 komentářů:

  1. Na celou sérii mám svůj názor a není dvakrát lichotivý :D Ale První byla asi nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu tě, ale čte se to opravdu dobře :) Až na ten konec. To zrychlení mě docela naštvalo. Nechápu, co to autorku napadlo.

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze :-) povedená
    knížka se mi líbila nejvíce z celé Selekce (Dceru jsem ještě nečetla)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Když nepočítám Dceru, tak jsem na tom stejně :)

      Vymazat
  3. Obálka je opravdu překrásná a ty šaty jsou dokonalé, příběh se mi líbil a pravda, je předvídatelný a dobře se čte, mám serii ráda, jsem v půlce Dcery a také se mi líbí. Jsem ráda, že se ti První líbila. PS: ten Trailer je dokonalý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle jsou prostě jedny z nejkrásnějších obálek :) Přesně! Díky tomu jak dobře se čte, člověk úplně zapomene na to, jak je to předvídatelné :D Myslím, že se jedná o oficiální trailer.

      Vymazat
  4. První má opravdu nejkrásněší obálku :) I když pokud počítáme Dceru, tak už si tak jistá nejsem, ta je snad ještě nádhernější :D
    Jsem ráda, že sis ji konečně přečetla, po takové době! :D
    Já si První opravdu zamilovala, myslím, že byla z celé série nejlepší. Mě se zase ten konec líbil :D I když mi bylo dost líto Celesty :/
    Obzvlášť ten epilog byl super :3 :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud počítáme Dceru, tak to doopravdy není moc jednoznačné :D
      Hele! Aspoň jsem neměla takovou pauzu jako před Elitou :D
      Ne, že by se mi nelíbil, ale byl hrozně uspěchaný. Jedna událost střídala druhou bez nějakého pořádné vysvětlení.
      Ten je fajn :)

      Vymazat
    2. V tom se shodneme :D
      Alespoň něco :D Ale já jsem na tom hůře než ty zase v jiných sériích :D
      To je pravda..

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)