12. 7. 2016

Marie Baťová - První dáma Zlína

Název: Marie Baťová - První dáma Zlína
Původní název: Marie Baťová - První dáma Zlína
Spisovatel: Pavel Hajný
Žánr: Životopisný román
Počet stran: 216
Nakladatelství: Omega







Styl obálky se mi opravdu hodně líbí. Pozadí je bílé, ale jsou na něm šedé skvrnky, což se mi na obálce líbí úplně nejvíc. Název knihy je přesně v tom fontu a v barvě, jakou je napsán i název každého obchodu Baťa v republice. Podtitul a jméno autora nejsou nijak výrazné. Barva je černá a font docela obyčejný, ale k obálce se to hodí. A samozřejmě, že na obálce knihy o Marii Baťové nesmí chybět Marie Baťová. Ta je ztvárněna černobíle a se zbytkem obálky krásně ladí.

V knize samotné je několik stránek, na kterých jsou pouze fotografie. Celkem jich je 96. U všech jsou samozřejmě popisky, takže se nestane, že by člověk koukal na fotografii a přemýšlel, co nebo kdo na ní je. Doplnit knihy o fotografie byl určitě skvělý nápad a rozhodně by nevadilo, kdyby jich tam bylo o trošku víc nebo byly sousměrněji rozmístěné.

Životopisy nejsou mým oblíbeným žánrem, ale u tohoto mě zaujalo zpracování. Životopis, ve kterém je přímá řeč, nikoli jen nudná fakta? To znělo doopravdy dobře. A jelikož jsem od přírody zvědavá, neodolala jsem. Musela jsem zjistit, jak je kniha napsána a jestli stačí přímá řeč k tomu, aby se z nudného životopisu stalo zajímavé čtení.

Jméno Tomáš Baťa je známé asi každému. Ale ne všichni si pamatují na jeho manželku, Marii Baťovou. Právě o ní je tato kniha. V podstatě je to životopis, jelikož se zabývá Mariiným životem od narození až po smrt. Není však vůbec stručný a ukazuje Mariin život ze všech stran.

Přesto, že je Marie Baťová opravdu životopisná kniha, vůbec tak nevypadá. Dalo by se říct, že je to hybrid životopisu a románu. Přesto, že jsou v knize fakta, je psána jako příběh. Vyskytuje se zde přímá řeč, což není v knihách o významných osobnostech časté… vlastně jsem to ještě nikde neviděla. Mám dojem, že právě díky ní je Mariin příběh čtivý a poutavý. Četla jsem totiž smysluplný příběh, kdy šly za sebou nikoli stroze napsané informace, které vůbec nejsou řazeny chronologicky.

Právě tato kniha ukazuje, jaká Marie Baťová byla v různých etapách svého života. Byla dcerou, manželkou i matkou. Jako každý člověk byly období, kdy byla šťastná a pak ta, která nebyla zrovna nejlepší. Ale nemá smysl o ní psát něco více. Stejně by to nikdy nevystihlo její skutečnou osobnost. Proto je o Marii celá kniha, která ji dokáže aspoň trošku přiblížit.

Člověk za život navštíví spoustu míst. A přesto, že Marie neměla zdaleka tak velké možnosti jako my, nezůstala celý život na jednom místě. Žila ve Vídni, chvilku strávila v Singapuru a na Bermudách. Ale největší část života strávila v České republice, konkrétně ve Zlíně. A právě ve Zlíně se odehrává většina knihy.


Marie Baťová je považována za první dámu Zlína. Já jsem se nikdy nezajímala o Tomáše Baťu natož o jeho manželku. Asi se o ně nebudu nijak zvlášť zajímat ani do budoucna, ale jsem doopravdy ráda, že jsem si o Marii přečetla. Byla to obdivuhodná žena, která žila zajímavý život. To všechno je v knize záživně popsáno a já mám v hlavě zase o pár znalostí víc. Možná je ani nikdy nevyužiji, ale i tak čtení o životě Marie Baťové rozhodně nebyl ztracený čas.

Za poskytnutí knihy Marie Baťová - První dáma Zlína mnohokrát děkuji nakladatelství Omega
Titul můžete zakoupit také na internetových stránkách knihy Dobrovský.


12 komentářů:

  1. Mám ráda životopisy, ale musí být něčím zajímavým, kromě těch "suchých" informací. Do tohoto se asi ale nepustím. Ani Tomáš Baťa mi není nijak blízký.
    Hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi není ani jeden z nich blízký, ale byla jsem zvědavá na styl psaní :)

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že se kniha líbila, životopisů jsem četla jen pár, ale docela jsem se začetla. Myslím, že do této knihy se nepustím. Jinak moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou se životopisům vyhýbám, ale v poslední době jsem jich četla docela dost a překvapivě byly dobré :) Děkuju :)

      Vymazat
  3. O Baťovi ještě něco málo vím, ale jeho manželku neznám vůbec, takže kniha může být velmi zajímavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Především pro lidi, kteří se o život Tomáše Baťi a jeho rodiny zajímají do hloubky :)

      Vymazat
  4. Tak táto kniha veru nie je nič pre mňa, každopádne je super, že je aj takáto kniha. Nápad s fotkami je tiež určite dobré doplnenie knihy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Životopisy nejsou pro každého, ani já většinou nejsem jejich fanynka. Vždycky je skvělé, když se autor rozhodne knihu něčím oživit :)

      Vymazat
  5. No, nevím, jestli by mě to bavilo. na životopisy moc nejsem, ale ty jsi napsala vážně hezkou recenzi!

    OdpovědětVymazat
  6. O jeho zene jsem doted vlastne neslysela. Na zivotopisy taky nejsem, takze knihu si urcite neprectu, ale recenze se mi libi a to, ze jekniha psana zajimave.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předtím, než vyšla kniha, ani já. Mám dojem, že tohle víc znají obyvatelé Zlína. Děkuju :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)