16. 3. 2016

Kniha, kterou se chystám číst





Je to divné. Je půlka března a já už píšu březnový článek do Knihovníčka 2016. U mě je doopravdy dost nezvyklé psát článek do nějakého časově ohraničeného projektu dřív, než na poslední chvíli. Ale tentokrát se mi to povedlo.

Stejně jako u předchozích dvou článků nebudu psát o knize, nýbrž o knihách. Můj seznam knih, které se chystám číst je doslova nekonečný a každý měsíc se stává víc nekonečnější, než ten předchozí. Proto jsem se rozhodla, že vypíšou pouze několik knih, které se chystám číst v nejbližší době.

Knihu, kterou budu číst hodně brzy je titul s názvem Šíleně bohatí Asiati od Kevina Kwana. Je to recenzák od Omegy, který mi doporučila Terka. Vlastně ani pořádně nevím, o čem kniha je, ale podle ní se mi bude líbit, tak snad má pravdu.


Když Rachel Chuová souhlasila, že na léto odletí s přítelem do Singapuru, představovala si, že stráví příjemnou dovolenou v skromném rodinném domě. Nick jí ale zapomněl sdělit několik detailů – že dům, ve kterém vyrůstal, připomíná palác; že v dětství cestoval častěji soukromým letadlem než autem; že je zkrátka jednou z nejlepších partií v zemi… Chcete vědět, jak to vypadá v superluxusním tryskáči, který má i vlastní wellness studio na palubě? Toužili jste někdy nakouknout na stodvacetimetrovou jachtu s vlastním kasinem, dvěma bazény a sushi barem? A co takhle podržet v ruce oblečení, za které si můžete pořídit v Paříži dva byty?

Další knihou je Isla a šťastné konce od Stephanie Perkins. Už je to opravdu dlouhá doba, co jsem od stejné autorky četla Polibek pro Annu a Lola a kluk od vedle. Ale obě knihy se mi doopravdy moc líbily ( i když Lola trochu méně) a nemůžu se dočkat, až se pustím do Isly.

Isla je beznadějná romantička. Během prvního roku studia na americké škole v Paříži se zakoukala do introvertního kreslíře Joshe. Poté, co se v létě potkají na Manhattanu, to vypadá, že románek by mohl být skutečnější, než si Isla kdy vysnila. Ale když se vrátí do školy ve Francii, Josh a Isla mají najednou spoustu problémů, se kterými se musí poprat každý mladý pár. Na pořadu dne jsou rodinná dramata, nejistota, co bude po maturitě dál, a velmi reálná skutečnost, že je volba vysoké školy rozdělí. Třetí kniha z volné série od autorky Polibku pro Annu, kde vystupují všechny oblíbené postavy z předešlých knih. Báječný a sexy příběh o skutečné lásce na pozadí nejkrásnějších měst světa – New Yorku, Paříže a Barcelony.

Nikdy jsem nečetla Rozum a cit, i když to mám v plánu stejně jako všechny ostatní knihy od Jane Austen, ale než se k tomu dostanu, tak tu mám knihu Rozum a cit s podnázvem Jane Austenová v jednadvacátém století o Joanny Trollope. A v podstatě by to mělo být moderní převyprávění tohoto příběhu. A přesto, že jsem původní knihu nečetla (ale alespoň jsem viděla film), tak se na toto moderní převyprávění moc těším.

Slavný román Jane Austenové přenesla do dnešního světa vynikající současná anglická spisovatelka Joanna Trollopeová. Provedla to s mimořádnou empatií, humorem, pokorou k originálu, ale také s nevídanou odvahou. Za dvě stě let se změnilo naše vyjadřování, společenské zvyklosti, životní styl, přibyly technické vymoženosti, zůstala ale touha po lásce, bezpečí, po blízkosti druhého. Z lásky možná není úniku ani emancipace – ještě že rozum i cit jsou stále s námi!

V nejbližší době mám v plánu číst ještě plno dalších knih, většina z toho jsou recenzáky, ale jelikož jsem vám je už představovala jinde, tak vám teď představím knihu, kterou budu číst asi nejdřív příští měsíc, ale už se jí nemohu dočkat. Je to Divotání od A. G. Howard, což je druhý díl Šepotání, tedy příběhu ze skutečné Říše divů a já jsem už šíleně zvědavá, jak Alyssin příběh bude pokračovat.

Alyssa Gardnerová propadla králičí dírou a postavila se pentlochňapovi. Zachránila život Zachovi, klukovi, kterého miluje, a unikla intrikám zvráceně svůdného Morfea i pomstychtivé Červené královny. Teď musí odmaturovat, přežít maturitní ples a pak může nastoupit na vysněnou prestižní uměleckou školu v Londýně.

Všechno by to bylo snazší, kdyby její matka, již právě propustili z ústavu pro duševně choré, nebyla tak přehnaně podezíravá a starostlivá. A mnohem snazší, kdyby se Morfeus jednoho dne neobjevil v její škole, aby ji nalákal na další nebezpečné dobrodružství v ponuré Říši divů – kam sama (tak trochu) patří. Alyssa se musí vyrovnat s jeho znepokojující přítomností ve skutečném světě a zároveň se pokouší Zachovi prozradit pravdu o minulosti, kterou zapomněl. Záblesky z Říše divů se postupně dostávají do jejích obrazů a vlastního života, Červená není daleko!

Pokud Alyssa zůstane ve světě lidí, vystaví nebezpečí Zacha, své rodiče a všechny, které miluje. Ale když znovu projde králičí dírou, bude muset čelit smrtící bitvě, která by ji mohla stát mnohem víc než jen vlastní hlavu.

A jak už jsem zmínila na začátku, určitě bych mohla pokračovat dál, prakticky do nekonečna. Ale myslím, že ani já ani vy nemáte tolik času. Takže to tímhle asi ukončíme a vy mi už jen napište, jestli se knihy chystáte také číst, popřípadě co dalšího se chystáte číst.

10 komentářů:

  1. Z těchto knih znám jenom Rozum a cit, který je moc krásný :-). Doporučuji! Ale zaujala mě ta Isla a šťastné konce. Vypadá to na pěkný romantický příběh :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. Upřímně jsem se téhle knihy trochu obávala. Ale teď už se do ní brzy pustím :)

      Vymazat
  2. Predstavila si zaujímavé knihy, čítala som iba Divotání, už sa teším na trojku :D A súhlasím, kníh, ktoré si chce knihomoľ prečítať je neskutočne veľa, takže dúfam, že sa k týmto knihám dostaneš a prečítaš si ich :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já se pořád těším na dvojku... kéž bych měla víc času na čtení :( Nejhorší je, že se ten seznam knih, které si chce knihomol přečíst pořád prodlužuje...

      Vymazat
  3. Rozum a cit je báječná kniha, jako všechny od Austenové. Na Divotání se chystám také poté, co se dostanu k prvnímu dílu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tohle je její moderní přepis, takže je to jen na motiv Jane Austenové. Takže nejsem jediná, kdo je s touhle sérií dost pozadu? :D

      Vymazat
  4. Rozum a cit bych si ráda přečetla, četla jsem ten od Jane Austenové, teda zkoušela jsem ho číst, ale nešlo mi to, přesto Pýchu a Předsudek mám ráda. Uvidím, třeba sáhnu raději po této :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to trochu složitější čtení, ale Austenová nepíše špatně :)

      Vymazat
  5. Islu, jak jistě víš, ti mohu jen doporučit, je skvělá :) Na Divotání jsem také zvědavá, snad se k němu brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já se snad dostanu brzy k té Isle... a k tomu Divotání vlastně taky. Nějak nestíhám :D :(

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)