4. 11. 2015

Čtyřka

Název: Čtyřka
Původní název: The Four
Spisovatel: Veronica Roth
Žánr: Fantasy
Počet stran: 192
Nakladatelství: CooBoo






Obálky Povstalecké trilogie jsou opravdu nádherné, především obálka k Divergenci. Tato mi ji trochu připomíná. Nejspíš to bude tou modrou barvu, která jen tak mimochodem vypadá opravdu dobře. Je to skvěle vystínováno a město na okraji se k tomu skvěle hodí. Kolo je takový Čtyřkův symbol, který se ke knize rozhodně hodí. Spolu s obálkou to působí skvěle, je to hezký kontrast.

Po naprosto skvělé Divergenci, ale trochu horší Rezistenci a Alienci jsem si Čtyřkou nebyla zrovna dvakrát jistá. Mohlo to být úžasné, ale také příšerné. Jenže knížka o Tobiasovi… kdo by dokázal odolat? Já evidentně ne.

V knize se vyskytují čtyři povídky o Tobiasovi. První tři jsou v době, kdy se Tobias a Tris neznali. Poslední se prolíná s Divergencí. A pak jsou tam ještě minipovídky, kde jsou poprány různé scény z Divergence mezi Tobiasem a Tris.

Můžeme zde sledovat Tobiasův život od doby, kdy se musel rozhodnout, kam bude patřit. Sice víme, co Tobiase vedlo k rozhodnutí, dát se k Neohroženým, ale tady to vidíme jasně. Navíc tu je plno dalších detailů z jeho života, které v Divergenci nenajdeme.



Stejně jako Divergence se mi Čtyřka četl jedna báseň. Přispíval k tomu i fakt, že v knize byly jen krátké padesátistránkové povídky. Nevím proč, ale kniha s povídkami nebo krátkýma kapitolami se mi čte mnohem lépe, než kniha, která nemá kapitoly třeba vůbec. Asi jde o optický dojem.

Tobias v této knize není úplně ten samý Tobias, kterého už známe. Je vystrašený, ale přesto do všeho strká nos. Chce odpovědi, i když to pro něj nemusí dopadnout zrovna dobře. Musí proto tajit plno věcí a tak postupně stává tím uzavřeným Čtyřkou, kterého známe.

Eric je hajzl. Omlouvám se za to slovo, ale jinak to říci opravdu nejde. Je takový v této knize i v Divergenci. Někteří lidé se jednoduše změnit nedokážou. Když Eric nedostane to, co chce, nedopadá to dobře.

Většina knihy se odehrává na základě neohrožených. Ta působí opravdu luxusním a docela poklidným dojmem. I když v době, kdy Tobias vstoupil k Neohroženým, není tak nebezpečná jako o rok později, pořád je na ní něco zneklidňujícího.


Jsem ráda, že jsem si Čtyřku přečetla. I když to v žádném případě nebylo tak skvělé jako Divergence, byl to její úžasný doplněk. Jestli se nepletu, je knih s divergentními povídkami víc a pokus vyjdou v češtině, určitě si je přečtu.

6 komentářů:

  1. Já si chci přečíst celou sérii Divergence i Čtyřku a těším se na to.
    Četla jsem už víc krát, že to nebylo podle očekávání ale že to nebylo tak špatné. Tak že jsem na to zvědavá. =)

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem četla jen Divergenci a Rezistenci a k Alianci jsem se zatím nedostala. Musím si ji už konečně přečíst, a pak hned i Čtyřku. Jsem na to vážně zvědavá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak rychle. Za chvíli tu bude Divergentní TAG a nerada bych, aby ses dozvěděla spoilery.

      Vymazat
  3. Já furt váhám, ale asi si ji půjčím z knihovny, jen nevím kdy, protože mě toho na čtení čeká hodně.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)