7. 12. 2015

Bezpečný přístav

Název: Bezpečný přístav
Původní název: Safe Haven
Spisovatel: Nicholas Sparks
Žánr: Román
Počet stran: 304
Nakladatelství: Ikar





 Obálek k Bezpečnému přístavu existuje opravdu hodně, ať už v České republice nebo po celém světě. Já jsem četla zrovna ten výtisk, který má filmovou obálku. Spoustě lidí filmové obálky vadí, ale já je mám ráda, zvlášť u Sparksových knih. Sice hlavní hrdinové na filmové obálce vypadají úplně jinak, než jsou popisováni v knize, ale za to mohou spíše filmaři než ta obálka. Stejně asi jako všechny Sparksovy filmové obálky je hlavním motivem skoro líbající se pár. A ta fotografie je opravdu nádherná. Dále je na obálce zlaté okénko s názvem knihy a jménem spisovatele. Nejsem si jistá, co si právě o tomto detailu myslet. Určitě by se tam dal název a jméno zařadit mnohem decentněji, ale to okénko nepůsobí zas až tak špatně.

Nicholas Sparks je jednoduše legenda. A i když se ještě nestalo, že by se mi jeho kniha líbila více, než film, který byl podle ní natočen, v žádném případě mi to nezabrání ve čtení. Navíc jsem od této knihy čekala mnohem víc, než o jeho předchozích. Mě totiž přijde, že i když všichni pořád opěvují Zápisník jedné lásky, tak tahle kniha je asi stejně slavná. A ano, zásluhu na tom měl asi i fakt, že jsem jako obvykle viděla film dříve, než jsem se pustila do knihy.

Katie se přistěhuje do Southportu. S nikým se moc nebaví, a když už musí, působí docela dost vyplašeně. Ale postupem času se rozmlouvá víc a víc za což částečně může její sousedka Jo, která člověka nakazí dobrou náladou. Další člověk, se kterým se Katie sblíží je Alex vdovec se dvěma dětmi. Katie si k nim pomalu začíná tvořit vztah, ale současně se nechce s nikým sblížit, kdyby musela narychlo odejít. Její minulost může kdykoliv zaklepat na dveře.


Styl Nicholase Sparkse mi přijde šíleně suchý. Řekla bych, že je to způsobeno hlavně dlouhými a nudnými popisy, díky kterým kniha docela vázne. Na druhou stranu dialogy jsou naprosto skvělé. Jenže těch popisů je tam opravdu dost hodně a i když jsou nudné, tenhle jejich druh knihu… nechci říct kazí, spíše brzdí.

Katie nejdříve není moc sama sebou. Chová se tiše a nevýrazně. Později se ale projeví její pravá povaha. Je milá, přátelská a nápomocná. Není namyšlená ani zakřiknutá. Je jednoduše normální.

Alex to má v životě opravdu těžké. Musí se starat o dvě malé děti a zároveň vést obchod. Je tedy dost často unavený, i tak však neztrácí humor a ke svému okolí je přátelský.

Jo je doopravdy hodně upovídaná. Řekla bych, že je to ta osoba, z které vás buď bolí hlava, nebo máte důvod se díky ní usmát. Ale jedna protivná věc na ní je. Pořád se chová jako psycholožka, analyzuje.

Southport je poklidné místo, kde si sousedi vlastně vidí do talíře. Ale přijde mi, že tady to není tak, že by každý každého pomlouval. Spíše to je o vzájemné důvěře. Všichni obyvatelé jsou vlastně rodina a to se mi na tomhle místě líbí asi nejvíc.

Jak už jsem zmínila na začátku recenze je podle mě Bezpečný přístav jedna z nejúspěšnějších Sparksových knih a podle mě také jedna z nejpovedenějších. A právě proto nechápu, proč se s jeho jménem spojuje hlavně Zápisník jedné lásky, což je jedna z jeho nejprofláknutějších knih, ale dle mého názoru, je to ta nejnaivnější a jedna z nejmíň zajímavých knih, kterou napsal.

Opravdu nevím, co m tahle kniha a jiné ne. Ale je něčím výjimečná. Oproti ostatním se nezměnil styl psaní ani žádné typické znaky toho, že je to jedna ze Sparksových knih, ale přesto se mi zdá mnohem lepší než jeho další knihy, které jsem doposud přečetla, nejspíš to bude dějem, jiné vysvětlení nevidím.

I když je to podle mě jeho nejlepší kniha, pořád bych řekla, že lepší je její filmová adaptace. Opět nevím čím to je, ale filmové adaptace se mi ve většině případů líbí mnohem více než jeho knihy. Možná je to právě tím, že tam nejsou ty dlouhé popisné pasáže nebo těmi změněními detaily.

Už jsem to tu řekla několikrát, ale zopakuji to znovu. Bezpečný přístav je podle mě ta nejlepší kniha od Sparkse, a zatím ta jediné u které už teď vím, že se k ní jednoho dne vrátím.


Pokud jste zatím nečetli nic od Sparkse a chcete si něco přečíst, opravdu doporučuji především tuto knihu. A pokud Sparkse, čtete běžně, ale k této knize jste se ještě nedostali, už neváhejte. Doopravdy to stojí za to.

5 komentářů:

  1. Mně filmové obálky taky většinou nevadí, někdy se i stane, že bývají hezčí než originál. Od Sparkse jsem nic nečetla, ale Zápisník jedné lásky mi něco říká, tady se ukazuje to, co ty píšeš - kniha je nejvíc profláknutá. Moc hezká recenze, pěkně se mi četla. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Sparksových se to stává dost často :D Opravdu nechápu, co proti filmovým obálkám většian má... No je to asi ta nejprofláknutější kniha/film na světě :D Děkuju :)

      Vymazat
  2. Autorku poznám, ale ešte som od nej nič nečítala a nejako ma to neláka. Toto nie je môj šálok kávy :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem nečetla a popravdě asi nebude ale jak už jsem říkala, viděla jsem film a ten se mi líbil. =)

    OdpovědětVymazat
  4. Nějak Presparksováno poslední dobou ne? :D myslím ze uz jsem ti to i psala, ale vázne me jeho knih nějak moc nelákají :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)