22. 8. 2015

Hunger Games - Vražedná pomsta

Název: Hunger Games - Vražedná pomsta
Původní název: Catching Fire
Spisovatel: Suzanne Collins
Žánr: Dobrodružné
Počet stran: 336
Nakladatelství: Fragment




Grafické ztvárnění obálky je určitě lepší než prvního dílu. Je tu krásný přechod barev a je i důvod, proč je na obálce tato barva, což je v knize. Není to vůbec přeplácané, jako bývají některé jiné obálky. Naopak je to střídmé. Já jsem naprosto spokojená.

Přiznejme si, že sláva Hunger games jen a jen stoupá. První díl byl naprosto úžasný, a tak nebyl vůbec žádný důvod, proč si nepřečíst druhý. Zvláště, když tuto sérii zná už asi skoro celý svět.

Myslela jsem si, že kniha bude podobná té první, což se splnilo a jsem ráda. Ale nebyla úplně stejná. Byla rafinovanější, byly zde nová nebezpečí a nebylo to tak, že by se skoro celá kniha odehrávala v aréně, ale dali prostor i dvanáctému kraji.


Druhým dílem se nic nemění. Okamžitě se začtete a hladové hry vás nepustí, dokud se nedostanete až
na konec. Přesně tak, jak to má být. Příběh též vypráví Katniss, ale v tomhle dílu mi to ani moc nevadí.

Výherci hladových her jsou zpátky v dvanáctém kraji u svých rodin. Katniss musí na pokyn prezidenta Snowa dělat všechno, co jí přikáže a on na oplátku neohrozí její rodinu. Ale tohle není všechno. Dozvídáme se, že Katniss s Peetou musí znovu do arény. Není žádným tajemstvím, že vesnice se bouří proti Kapitolu a ten za to viní Katniss. Nejjednodušší způsob jak se jí zbavit, je povolat ji do arény. Ale jak to všechno dopadne? Kapitol má v rukávu pár triků. A my se jen můžeme ptát, jestli Katniss přežije.


Katniss se nezměnila. Pořád dělá to, co je nejlepší pro její rodinu a pro její kraj. Pomáhá těm, kteří to potřebují, a přetvařuje se, aby všechny zachránila.

Peeta se také vůbec nezměnil. Pořád je zamilovaný do Katniss a klidně by pro ni i umřel.

Finnick je nová postava. Zvítězil v dřívějších hladových hrách, když mu bylo čtrnáct. Je to rozporuplná postava. Až do konce nevíte, jestli se mu dá věřit a chce Katniss a Peetovi pomoct nebo je jen zneškodnit.

Haymitch v druhém díle dostává mnohem více prostoru. Pořád je to Katnissin a Peetův rádce, ale dozvídáme se něco z jeho minulosti.

Nejvíce času tráví naši hrdinové ve svém rodném dvanáctém kraji, kde se podmínky k žití značně
zhoršily. I když oni mají luxusní domy a na rozdíl od minulosti Katnissina rodina netrpí chudobou. Tráví i chvíli v jedenáctém kraji a kapitolu, a v ostatních krajích, ale o tom v knize moc není. A v druhé polovině knihy tráví nejvíc času v aréně, která je mnohem důmyslnější a nebezpečnější než posledně.

Většinu lidí děj po první polovině asi trochu překvapil. Já jsem to čekala, ale byla to vlastně jenom jedna jediná věc. Ostatní bylo naprosto nepředvídatelné a nejvíc mě překvapil asi konec.

Je těžké porovnávat dvě knihy od stejné spisovatelky a ze stejné série. Zvláště pak, když jsou obě úžasné. Prostě jsou si rovny. Není moc toho, co by se mi nelíbilo, ať už u jakéhokoliv dílu, jestli vůbec něco. Ty dvě knihy se doplňují a není možné jednu označit za horší a druhou za lepší.

Závěrem chci říct, že jsem ráda, že se Suzzane Collinsová rozhodla Hunger games napsat, protože to je naprosto úžasné a upřímně si myslím, že by svět o hodně přišel, kdyby tento příběh nevyšel na světlo. Takže si to určitě přečtěte, stojí to za to.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)