6. 12. 2018

Dívka se záští v srdci


Asha je nejobávanější člověk ve Firgaardu. Je nebezpečná a vražedná. Právě proto ji všichni nazývají Iskari, což je jméno bohyně zkázy. Ale i když nemilosrdně zabíjí draky a čelí tak velkému nebezpečí, je jedna věc, která ji děsí. Její blížící se sňatek s člověkem, který ji chce vlastnit.

Asha má však možnost z tohoto sňatku vyváznout. Stačí ulovit krále všech draků – Koza. Jenže z počátku jednoduchý úkol, který je odhodlaná splnit, se zkomplikuje. Není to totiž jediný úkol, který musí splnit. Navíc vlivem nových skutečností, které vyplouvají na povrch, o sobě začíná pochybovat. O tom, kým je, co dělá a proč to dělá.

Nakladatelství Alpress je známé především díky svým románům, detektivkám a thrillerům. Nedá se tedy říct, že by ho milovníci fantasy vyhledávali. Ale přesto se občas v jejich repertoáru nějaká ta fantasy kniha objeví. 

Už jen proto, že je tento žánr u nakladatelství neobvyklý, mě kniha zaujala. Věřila jsem, že když vydává fantasy tak zřídka, tak vybírá opravdu kvalitní díla. Iskari je navíc příběh ve kterém vystupují draci, které jsem si opravdu hodně oblíbila. Tahle kniha pro mě tedy byla jasnou volbou.

Celý příběh je psán v er-formě, při čemž by se dal svým způsobem rozdělit na dvě části. V knize je totiž klasicky příběh, který se děje právě teď kolem Ashy a pak se tam objevují v šedém pozadí legendy a příběhy z minulosti, které hlavní dějovou linku skvěle doplňují.

Moc se mi tenhle styl psaní líbí a příjemně se čte. Akorát bych vytkla úpravu. Esteticky by vypadalo mnohem lépe, kdyby každá kapitola a každá legenda začínala na nové stránce. I když z ekologického hlediska by to asi bylo plýtvání papírem. Na příběh to ovšem nemá žádný vliv. Ten by se četl skvěle ať už by úprava byla jakákoli.

Jak už jsem řekla, čekala jsem opravdu kvalitní příběh, ale i tak kniha předčila má očekávání. Iskari – Poslední Namsara je neskutečně originální kniha, která má toho v sobě opravdu hodně. Nejen draky, ale i lásku, zradu, pomstu a mnoho dalších věcí. A Kristen Ciccarelli to dokázala zkombinovat do jednoho úžasného příběhu. A také neskutečně originálního, protože pokaždé, když jsem si myslela, že vím, jak bude kniha pokračovat, tak mě autorka velkolepě vyvedla z omylu.

Na knize si hodně cením toho, že autorka kromě příběhu promyslela i postavy. Nejvíc samozřejmě Ashu, kolem které se celý příběh točil. Řekla bych, že jí v podstatě vdechla život. Vložila do ní velkou škálu povahových rysů a, za což jsem opravdu hodně vděčná, udělala z ní normální lidskou bytost, nikoli ufňukanou hlavní hrdinku, kterých znám stovky.

Samozřejmě že i ostatní postavy jsou dobře promyšlené a mají osobnost. Ale na rozdíl od Ashy jim nevidím do hlavy, což je schválně, a tak jsem neměla možnost je úplně poznat. I tak je však vidět, že si autorka dala s jejich životem, povahou, minulostí a úmysly velkou práci.

Jsem opravdu ráda, že jsem měla možnost si tuto knihu přečíst. Nejsem si jistá, jestli bych si ji v té záplavě ostatních knih všimla, kdybych ji neměla na seznamu recenzních výtisků. Ale vím jistě, že by to byla opravdu velká škoda, jelikož tahle kniha za přečtení vážně stojí. Zvlášť pokud máte rádi fantasy, konkrétně draky.

Recenze byla napsána pro Databázi knih.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

2 komentáře:

  1. Na knihu se z budoucnu chystám,
    Hezká recenze

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem o ní přemýšlela. Zatím uvidím, jestli bude vůbec čas. Akorát mě mrzí ta obálka. Originál je mnohem lepší...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)