13. 6. 2021

Střípky z Cardanova života

Než se stal Cardan králem, než vůbec poprvé potkal Jude, neměl zrovna jednoduchý život. Možná byl synem krále, ale to nebylo nic, co by mu pomohlo. Jeho dětství ani dospívání nebylo zrovna nejšťastnější, ale je to součást jeho příběhu. Je to něco, díky čemu se stal takovým králem jakým je dnes, něco co ovlivnilo jeho minulost, přítomnost i budoucnost. A takový příběh by se měl vyprávět.

Ačkoli je hlavním aktérem celého příběhu Cardan, je kniha vyprávěna v er-formě. Je napsaná stylem, který je typický pro krátké pohádky, což je vzhledem k povaze této doplňkové knihy jedině plusem. Nejsou zde žádné výraznější popisy, ale to v tomto případě vůbec nevadí. I bez nich je kniha úplná a krásně se čte.

Během čtení série Krutý princ jsem se do Cardana zamilovala. Neznala jsem kompletně pozadí jeho minulosti a jsem ráda, že tato kniha ho přiblížila, protože jsem díky ní jeho postavu mnohem lépe pochopila a ještě víc jsem si Cardana zamilovala.

Částečně kniha přináší úplně nové poznatky o Cardanově dětství, jindy jen něco doplňuje a někdy dává jen jiný pohled na to, co se stalo už v hlavní sérii. Zároveň kniha ale nevypráví jen o Cardanově minulosti, ale nastiňuje i jeden z mnoha příběhů, které spolu s Jude zažili po konci Královny ničeho.

Je to krásný návrat zpátky k sérii, který přináší zajímavé střípky z Cardanova života. Některé části jsou neskutečně originální, jiné známé, ale všechny jsou neskutečně emotivní a umožňují opravdu absolutně pochopit, co je Cardan zač.

Dalo by se tedy říct, že i když se v této knize nikdo popisu postav nevěnuje, tak celá kniha je vlastně popisem jedné postavy, Cardana. V jeho činech, v jeho minulosti a přítomnosti, v jeho příběhu, se odráží to, kým je mnohem lépe než v nějakém zevrubném popisu. Nejsem si přesně jistá, co z knihy je přidaná hodnota. Jestli příběh nebo nahlédnutí do Cardanovi duše. Tak či tak je to opravdu úžasné.

Musím ještě vyzdvihnout ilustrace, které provázejí celou knihu. Ať už se jedná o malé či velké, všechny jsou lehce pochmurné, ale zároveň v sobě mají světlo. Perfektně tak vystihují celou knihu, celou Cardanovu duši. Je to skvělý doplněk úžasného příběhu. I bez ilustrací by kniha byla perfektní, ale trocha umění navíc nikdy není na škodu. Obzvlášť, když se jedná o takové krásné provedení.

Pokud jste četli sérii Krutý princ, tak doplňkovou knihu Jak se král země víl naučil nenávidět příběhy můžu jen a jen doporučit. Umožňuje návrat do tohoto kouzelného světa a ještě mnohem víc. Za mě je to něco, co by žádnému fanouškovy série nemělo v knihovně chybět.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Recenze byla napsána pro stránku Databáze knih.

1 komentář:

  1. Sérii jsem nečetla, ale mám ráda takové doplňkové knihy, které nám prozradí víc o postavě :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)