16. 10. 2019

Život plný nestvůr

Elizin život rozhodně není procházka růžovou zahradou. Ve škole ji mají za podivínku a ani doma jí moc nerozumí. Naštěstí má ale svoje online kamarády a především svůj webkomiks Nestvůrné moře. Ačkoli ji její fanouškové znají jen jako LadySouhvězdí, přijdou jí bližší než kdokoli v reálném životě. 

Když na její školu nastoupí Wallace, její dva světy se protnou. Wallace nejen, že je fanoušek jejího komiksu, ale dokonce je i autor fanfikcí na téma jejího příběhu a jeho nejnovějším cílem je ho celý přepsat do podoby románu. Wallace nemá nejmenší tušení, kdo Eliza ve skutečnosti je, ale i tak je, láska k Nestvůrnému moři opravdu sblíží.

Wallace je pro Elizu něco nepochopitelného. Je to kousek jejího online světa v jejím offline životě. A přestože tomu ze začátku dává šanci jen velmi neochotně, vypadá to, že by skutečný život nakonec nemusel být tak špatný jak si Eliza ze začátku myslela. Tedy až do chvíle, než je vyzrazena pravá identita autorky Nestvůrného moře. Pak začíná peklo, které může být koncem všeho. Anebo také začátkem.

Příběh je vyprávěn v ich formě prostřednictvím hlavní hrdinky Elizy. Většina kapitol je docela krátká a navíc jsou napsány opravdu dobře, takže začíst se do knihy není žádný problém. Navíc je každá kapitola doplněna buď různými chaty, úryvky z komiksu nebo obrázky, díky čemuž příběh nejen že ubíhá mnohem rychleji, ale je také mnohem jednoduší si některé věci představit. 

Na první pohled může Eliza a její nestvůry vypadat jako pouhý příběh o introvertce, která se náhodou stane v online svět oblíbená. Ale tahle kniha toho nabízí mnohem víc. Příběh samotný je opravdu skvělý a promyšlený. Kromě toho ale řeší mnoho důležitých témat, nad kterými by se měli lidi občas zamyslet.

Dalo by se říct, že tahle kniha je o odlišnostech offline a online světů, ale zároveň ukazuje i to, že nejsou úplně odlišné, což si podle mě v dnešní době mnoho lidí neuvědomuje, takže je rozhodně skvělé, že na tohle téma kniha upozorňuje jak se všemi negativy, tak i pozitivy.

Další úžasná věc na příběhu je to, jak je inspirativní. Ukazuje, že i když všechno může začít jedním malým příspěvkem na internetu, tak nakonec se z toho může stát něco mnohem většího. Poukazuje na to, že když má člověk talent a dost odvahy, tak nic není nemožné.

Podle mě má tenhle příběh všechno. Kromě krásné zápletky i motivuje a pomáhá. A popravdě si myslím, že jsem při prvním čtení rozhodně nezachytila všechno, co může kniha nabídnout. Eliza a její nestvůry rozhodně není jen jednoúčelová kniha.

Ani postavy autorka nezanedbala. Elizu a Wallace rozebrala opravdu do nejmenších podrobností. Díky jejím popisům a příběhům, které jim dala, mi v podstatě přišlo, jako kdybych četla příběh o svých nejlepších kamarádech. I členové jejich rodin byli popsáni podobně, ačkoli ne tolik podrobně.

Je pravda, že další vedlejší postavy už tak důkladně popsané nejsou, ale i tak jsou popsány dostatečně, aby si o nich člověk udělal jasný obrázek a mohl je brát jako staré známé.

O téhle knize jsem slýchala opravdu dlouhou dobu, takže jsem si za ten čas udělala o knize jistý obrázek způsobení pouze dohady. Kvůli tomu kniha rozhodně nebyla tím, čím jsem čekala, ale v žádném případě nejsem zklamaná. Naopak.

Tahle kniha moje představy předčila a rozhodně stálo za to si ji přečíst. Je docela škoda, že je tak málo knih o introvertech, kteří dávají přednost psaní nebo kreslení, protože jak je vidět na Elize a jejích nestvůrách, tak o takových lidech vznikají ty nejlepší a především nejinspirativnější příběhy. 

Recenze byla napsána pro Databázi knih.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

1 komentář:

  1. Moc hezká recenze :) Na tuhle knihu jsem slyšela samou chválu, takže se na ni určitě těším a chystám :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)