31. 10. 2018

Co znamená ne?


Když se Alex probudí je připoutaná na operačním stole a vydána na milost a nemilost muži, který ji unesl. Jenže o několik hodin později je nalezena na parkovišti bez jakýkoliv známek únosu či napadení. Všichni, její kolegové, nejbližší i policie, si myslí, že prostě jen ztratila vědomí a její mysl si vybájila únos, který se nikdy nestal.

Alex se snaží přesvědčit své okolí, že není blázen, ale nedaří se jí to. Kolem ní se totiž dějí další věci, které ji staví do nepříznivého světla. A zrovna moc tomu nepomáhá ani to, že svoje trápení utápí v alkoholu a lécích. Ale pravda vždycky vyjde najevo. Ať už je jakákoli.

Thrillery mám ve velké oblibě a psychothrillery obzvlášť. A anotace Zatímco jsi spal zněla opravdu nezvykle a zajímavě. Takové knize s námětem, který zněl více než originálně, jsem rozhodně nemohla odolat.

Ústřední postavou této knihy je sice Alex, ale autorka se rozhodla použít er-formu a vplést do jejího příběhy i příběhy lidí z okolí. V knize se tedy kromě toho Alexina objeví i ty jejích známých, a to jak v souvislosti s jejím případem, tak samostatně.

U thrillerů a detektivek může být tento přístup dost rizikový. Sice má díky více pohledům mnohem větší rozhled, ale je dost velká možnost, že kvůli tomu autor nechtěně prozradí klíčové informace dřív, než mají být odhaleny.

Liz Lawler naštěstí není tento případ. I přes mnoho příběhů, jež se vzájemně prolínají, autorka neprozradila nic dříve, než chtěla prozradit. Takže tento způsob psaní knize ani v nejmenším neuškodil, spíše naopak.

Příběh je skutečně nepředvídatelný. Při čtení jsem několikrát měla dojem, že už jsem přišla celé věci na kloub, ale brzy se ukázalo, že jsem se mýlila úplně ve všem. A když to spojíte spolu s originálním námětem, dostanete vážně skvělou knihu.

Zatímco jsi spala je kniha, která se mi neskutečně líbila a užila jsem si každou chvilku čtení. Ale přiznám se, že jsem si musela dávat ve čtení docela dost pauz, protože tenhle psychothriller na mě zapůsobil neskutečně silně, a tak bych ji rozhodně nezvládla přečíst jedním dechem, i když se čte v podstatě sama.

Musím ovšem přiznat, že na konci jsem byla trochu zaražená. Závěr knihy není špatný ani neuzavřený, ale přijde mi takový useknutý. Jako kdyby autorce došel nápad, a tak prostě přestala psát tam, kde právě byla. Jedna nebo dvě kapitoly navíc, které by to ucelily, by určitě nebyly na škodu.

V každé knize je důležité pořádně popsat postavy, dát jim nějakou hloubku. Ale přijde mi, že u psychothrillerů je to snad ještě důležitější než u všech ostatních, protože psychika je velkou částí příběhu.

Je vidět, že Liz Lawler to moc dobře ví, jelikož hlavní hrdinku rozebrala snad lépe než kdejaký psycholog. Nahlídnout do Alexiny duše skutečně nebyl žádný problém. Popravdě jsem po jisté době měla dojem, že jsem se ocitla v její hlavě.

Ostatní postavy jsou také dobře promyšlené. V knize jsou ukázány jejich touhy, vlastnosti a historie. Sice tu není zrovna velký náhled do jejich psychiky, ale nemyslím si, že by to v tomto případě bylo na škodu. Takhle se mohl alespoň příběh soustředit především na Alex a zároveň dát velký prostor i životům ostatních.

Zatímco jsi spala je opravdu kvalitní psychothriller, který všem zastáncům tohoto žánru velmi doporučuji. Povedenější debut jsem snad ještě nečetla. Jsem vážně neskutečně zvědavá, co si pro nás autorka připraví příště.


Recenze byla napsána pro Databázi knih.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

5 komentářů:

  1. Po obsahové stránce to zní opravdu dobře. Ale nevím, jestli bych snesla číst o tom, jak jí nikdo nevěří a koukají na vlastně skrz prsty, řekla bych... :-/

    OdpovědětVymazat
  2. To zní tedy moc dobře. Už delší dobu plánuji, že bych mohla zkusit nějaký thriller. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku mám doma a jsem na ni hodně zvědavá. Psychothrillery já můžu...

    OdpovědětVymazat
  4. Hm, tak ta vypadá zajímavě, možná časem po ní sáhnu, třeba budou mít v knihovně, hezká recenze

    OdpovědětVymazat
  5. Mám pocit, že jsem tu recenzi už někde četla. =D Nebo to bylo zde ale neokomentovala jsem to. =D Každopádně mě kniha hodně zaujala, zvlášť když píšeš že je děj nepředvídatelný a celkově máš pozitivní pohled. =)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)