27. 9. 2018

Boj o vzdělání

Jasmine celé roky pracovala na tom, aby byla nejlepší studentka a měla mnoho volnočasových aktivit, aby získala stipendium na skvělou vysokou školu. A teď má svůj sen skoro na dosah. Ale dozví se něco, díky čemu se její plány zhroutí jako domeček z karet. Ona ani její rodina totiž nejsou v Americe legálně, a tak nemá na stipendium nárok. 

Jasmine se však odmítá vzdát své tvrdě vydřené budoucnosti. Spoléhá na to, že nový zákon by jí mohl zachránit. Zabránit její deportaci a získat jí občanství. Jenže je tu jeden politik, který dělá všechno možné i nemožné, aby tento zákon nebyl schválen. Shodou okolností je tento významný politik otcem kluka, který se Jasmine líbí. Jasmine se tak dostává do opravdu nelehké a komplikované situace.

Mellisa de la Cruz je autorka, která píše především fantasy a dle mého názoru opravdu skvělou fantasy. Něco mezi tím má do tohoto žánru opravdu hodně daleko a možná právě proto jsem byla zvědavá, jak bude tento příběh v jejím podání vypadat. 

Příběh je vyprávěn v ich formě z pohledu hlavní hrdinky Jasmine. Čtenáři tak mají možnost skutečně nahlédnout nejen do jejího života, ale i do její mysli. Prozkoumat její nejhlubší myšlenky, přání a touhy. Je to opravdu dobrý způsob, jak se s postavu co nejvíce spojit, ztotožnit. 

Je pravdou, že když jsem začala knihu číst, tak jsem ji asi po sto stranách odložila a vrátila se k ní až o týden později. Tehdy jsem se do ní nemohla začíst, ale pak už se četla opravdu lehce. Nejspíš to nebylo stylem psaní jako takovým, ale docela nudným začátkem, který jsem musela překousat, abych se dostala k tomu zajímavému a mohla si tak čtení na plno užít. 

Ze začátku mi příběh opravdu nepřišel ničím výjimečný. Tedy hlavní zápletka ohledně občanství samozřejmě zajímavá byla, ale jinak na Jasminině životě nebylo nic, co bych nečetla už v desítkách jiných knih. Možná proto mě to ze začátku tak nebavilo. 

Později se to ale naštěstí zlepšilo. Příběh se změnil a objevilo se v něm mnoho bočních dějových linií, které jsou opravdu zajímavé. Sice je v knize pořád i taková zápletka, která není zrovna dvakrát originální, ale spolu s ostatními mi to vůbec nevadilo. 

To, co mi na knize vadilo nejvíc je vlastně hlavní hrdinka. Jasmine je prostě ten typ hlavní hrdinky, která je na jedné straně hrozně sebejistá, ví, kdo je, co chce a absolutně jí to nevadí. Ovšem pak stačí jedna závistivá mrcha a z Jasmine je najednou hromádka neštěstí. Tohle chování mi k hlavní hrdince jednoduše nesedlo. A to ani nemluvím o tom, jak otravný takový charakter je. 

Něco mezi tím je kniha, která není dokonalá, vlastně je tu docela dost velký prostor pro zlepšení. Ale rozhodně se jedná o nadprůměrnou knihu se zajímavým a čtivým dějem, která podle mě stojí za přečtení. Obzvlášť, pokud vám tohle téma něco říká nebo se o něj zajímáte. Určitě ji zkuste.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega. Knihu Něco mezi tím můžete zakoupit na stránkách nakladatelství nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

1 komentář:

  1. Kniha vypadá zajímavě, možná časem, od autorky jsem už četla Následníky a líbila se mi.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)