10. 7. 2018

Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel

Nikomu se nechce věřit, že Harry Potter je s námi už dvacet let. Pokaždé, když některý čtenář otevře jednu z knih, je to jako poprvé. Ale už je tu s námi opravdu dvě dekády, a ještě mnoho dalších let bude provázet věrné fanoušky na jejich cestě životem.

Ovšem i po dvaceti letech se dá v Harry Potterovi najít mnoho nového. Proto byla ku příležitosti tohoto výročí uspořádána v Britské knihovně výstava s názvem History of Magic. Tam byly vystavené všemožné magické artefakty i první kapitoly Harryho Pottera. Bohužel tato výstava nemohla trvat navěky, a tak se alespoň část z ní přesunul do knihy Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel.

Asi není třeba říkat, že jsem neměla možnost zúčastnit se výše zmíněné výstavy. Ale kdybych bydlela v Británii, nejspíš bych jí navštívila hned několikrát. I přesto jsou však možnosti, jak si výstavu užít, i když ne naživo. Jednak jsem shlédla dokument, který o výstavě pojednával a pak jsem se samozřejmě pustila do knihy. Nemohla jsem si nechat ujít nic, co mi mohlo výstavu, která byla jistě velkolepá, alespoň trochu přiblížit.

Člověk nemusí knihu ani číst, aby z ní byl úplně paf. Stačí se podívat na obálku a prolistovat ji. Cesta dějinami čar a kouzel je totiž plná nádherných ilustrací. A když říkám plná, myslím úplně nacpaná. Některé z nich už známe z ilustrovaného vydání Harry Pottera, ale jiné jsou úplně nové. Nechybí ani obrázky od samotné J. K. Rowlingové. Také je tu pár fotografií přímo z výstavy a již zmíněné prvotní kapitoly Harryho Pottera i s poznámkami od J. K. Rowlingové a jejího editora. Po grafické stránce je tedy tahle kniha absolutně dokonalá. Vylepšit by ji dokázalo snad jen to, kdyby byla v hardbacku místo v paperbacku, ale to je jen detail.

Přestože vzhledově je kniha dokonalá, jako fanoušek jsem prahla po informacích, především po těch nových. A jich se mi také dostalo. Samozřejmě, že některé věci jsem už znala, přeci jen jsem za ty roky přečetla dost průvodců světem čar a kouzel, ale i tak je v knize mnoho nového.

Zdůraznit musím především to, že se kniha nevěnuje jen magickým bytostem a předmětům z pohledu J. K. Rowlingové, ale i z toho, jak byly vnímané v historii. Což je zajímavé, a navíc se tak můžeme dostat zase o krůček blíž k autorčiným myšlenkovým pochodům.

Další věcí jsou již zmíněné první kapitoly s poznámkami, které jako jediné zůstaly v angličtině. Jinak by to ani nešlo. A je prostě skvělé vidět, jak začínala taková úžasná série jako Harry Potter a uvědomit si, že mohlo být všechno úplně jinak, než je teď. Dává to opravdu hodně prostoru k zamyšlení.

A z mnoha dalších úžasných částí této knihy bych zmínila ještě jednu, a to speciální výtisky J. K. Rowlingové, které byly většinou vydraženy. Některé byly zpracované pro tuto příležitost, některé měly autorčiny poznámky a její ilustrace. A přiznám se, že o tomhle jsem skutečně neměla nejmenší tušení, ale jsem ráda, že jsem se to dozvěděla. I když momentálně dost závidím vlastníkům těchto jedinečných vydání.

Zkrátka se jedná o opravdu úžasnou knihu, která má v sobě ještě mnohem víc, než jsem tady napsala. Ale než bych to všechno vypsala, strávila bych nad tím hodiny. Pokud se tedy chcete dozvědět víc a zjistit zase nová tajemství ze světa čar a kouzel, tak si knihu určitě přečtete. Rozhodně stojí za to a pro každého fanouška Harryho Pottera to je v podstatě nutnost.


Recenze byla napsána pro stránku Databáze knih.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia.

4 komentáře:

  1. Koupila jsem si jí hned první den, co byla k mání, ale ještě jsem neměla čas si jí přečíst/projít.

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vyzerá super, najmä grafických spracovaním, ale asi by som si radšej kúpila Filmové čary, ktoré ešte nemám :D

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říci, že jsem si říkala, proboha co ještě můžou vydat k HP? Není toho už tak hodně?? Noo a jak tak koukám, není. =D =D
    Vypadá to na velice dobrou a pěknou knihu, který musí mít každý velký fanoušek HP. =)

    OdpovědětVymazat
  4. me laka tolik tech knih tohoto typu, ktere doplnuji svet hp, ale tech penez... a navic se mi zda, ze spousta z nich se docela opakuje obsahove...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)