29. 6. 2018

Kde jsou další díly?



Myslím, že každý z nás občas narazí na úžasnou sérii, ale bohužel zbytek Česka náš názor nesdílí. A tak se stane, že vyjde první díl a třeba vyjde i druhý, ale zbytku série se už nedočkáme. Chodíme tedy jako tělo bez duše a jen přemýšlíme o tom, co by mohlo být, aniž bychom došli k nějakému uspokojivému závěru.

Občas však máme i štěstí. Objeví se totiž seriál nebo film na motiv této knihy, a tak nakladatelství zbystří, a nejen že kvůli celosvětovému zájmu sérii dovídají, ale dokonce začnou vydávat všechny díly od začátku. Jenže to se stává jen málokdy a když už, tak to trvá mnoho let.

Samozřejmě, že všichni máme možnost dokoupit si sérii v originále. Což rozhodně není problém, když se jedná o americkou či anglickou knihu. Já osobně si třeba knihu v cizím jazyce tolik neužiji, protože neznám úplně všechna slovíčka, ale jde to. Horší je pak, když knížka pochází třeba od německého, francouzského nebo norského autora. To už si ji pak v originále dokáže přečíst málokdo.

A nakonec jedna hodně kontroverzní možnost. Jsou blogy, na kterých můžete najít amatérské překlady cizích knih. Je jich opravdu málo, ale existují. Osobně si ovšem myslím, že tohle není ta správná cesta, jak by nám měla být kniha podána, navíc si jsem celkem jistá, že bez povolení autorka to je vlastně nezákonné rozšiřování knihy. (Ale o tom zase někdy příště.)


Ačkoliv několik možností existuje, žádná z nich není ideální. A popravdě si myslím, že bychom neměli být stavěni do takové dle pozice.

Na jednu stranu ta nakladatelství chápu. Pokud kniha nevydělává, tak pro ně není výhodné kupovat práva na další díly. Zvlášť pokud je to v zahraničí velmi oblíbená série a autorská práva rozhodně nejsou za kačku.

Jenže svět se netočí jenom kolem peněz… i když v dnešní době vlastně asi ano. Jenže to nás, čtenáře, fanoušky naší oblíbené série naprosto nezajímá. My jen chceme vědět, jak příběh skončí. Chceme ulehčit své mysli, uzavřít jednu knižní kapitolu. Nezáleží nám na penězích, ale na tom, na čem by mělo u knih záležet především. Na příběhu.


Jsem si však jistá, že kdyby tu byla vůle ze strany nakladatelství, určitě by to šlo nějak vyřešit. Dojednat rozumnou cenu, vytisknout jen tolik výtisků, aby to uspokojilo poptávku, možná pár stovek navíc. A pak knihu propagovat, propagovat a propagovat. A jsem si jistá, že v důsledku by určitě neprodělalo. Možná by zisky nebyly nijak vysoké, ale lepší něco než nic.

Navíc myslím, že by získaly něco mnohem víc než jen peníze. Získaly by spokojené čtenáře, kteří by se k nakladatelství s radostí vraceli. Nestalo by se pak, že by si mnoho knih nekoupili jen ze strachu, že nakonec sérii nevydají. Takže v konečném důsledku by vlastně nakladatelství vydělalo mnohem víc peněz a čtenáři měli svá zakončení. Nejsem ekonom, takže se v mém předpokladu možná naprosto mýlím, ale podle mě by to takhle šlo udělat. Jen by se muselo chtít.

Bohužel se nikomu nechce. Nebo možná chce, ale nakonec se to nezrealizuje, protože nedovydaných sérií je tu opravdu hodně. A dost často se jedná opravdu o úžasné série, které jen většina lidí neměla možnost objevit. Dost často vlivem špatného marketingu – především nezajímavé obálky. A pro mě jako pro čtenáře je neskutečné utrpení nevědět, jak příběh dopadne. Osobně bych řekla, že nedovydané série je forma mučení, jež si nakladatelství patentovala. Je vážně škoda, že nám nikdy předem nemůže garantovat, že daná série vyjde celá. Bylo by to potřeba.





18 komentářů:

  1. Ono je to hrozně složité. Bohužel spokojenými čtenáři se nakladatelství neuživí, i když by to tak v ideálním světě určitě bylo. Pokud série nevydělává a nakladatelství se zisky nevrací není moc možností co dál, protože na jiných bestsellerech se vydělá daleko víc, než na partičce věrných fanoušků. Navíc často nejde pouze o práva na knihu a cenu překladu, často se musí kupovat i obálky, zaplatit propagace (a to není vůbec levná záležitost), a zaujmout v tom nepřeberném množství titulů, co denně vychází, Občas se stane, že i ta nejkvalitnější kniha naprosto propadne. Vem si například Ready Player One, první vydání u nás skončilo v levných knihách.
    Mě se tohle stalo u BBartu, kdy přestal vydávat, v Británii a Irsku bestsellerového, Johna Connollyho. Mě nezbylo než číst v angličtině, což si nakonec užívám daleko víc než překlady, ale chápu, že ne každý má dostatečné jazykové znalosti. Každopádně BBart začal Connollyho asi po pěti letech zase z ničeho nic vydávat, takže šance vždycky je, i když mizivá, je!
    Moc zajímavé zamyšlení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle všechno chápu, ale podle mě by se nějaký kompromis, kdyby obě strany chtěly nakonec našel. Například by se mohla místo papírové knihy vydat e-kniha. Tím by se náklady podle mě výrazně snížily, i když jak říkám, nejsem ekonom. Sice by to nebylo úplně ono, ale pořád lepší, než nic.

      Ready Player One je podle mě zářný příklad špatné propagace, hlavně tedy co se týká obálky. Ale i tak mám dojem, že než tam skončil, tak byl asi dotisk, ale teď si nejsem jistá.

      Každopádně co se týká těch Levných knih, tak tam hodně končí právě ty knihy z nedovydaných sérií. Třeba Elusion neb Železná dcera a na tom vlastně nakladatelství podle mě také dost tratí.

      Vymazat
  2. To je docela klasika, už se mi to parkrát stalo. Někdy, ale opravdu někdy nakladatelství další díl po xx letech vydalo (třeba Tetování krví), to jsem skoro plakala radostí :D
    Ale jinak jsem asi odsouzená zkusit originál.
    Taky jsem psala dvakrát, třikrát do samotného nakladatelství, ale moc se o dovydání zbylých dílů bavit nechtěli...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy nikdy žádnému nakladatelství nepsala, ale co jsem tak četla, tak se většina z nich nechce bavit skoro o ničem. To je ta neochota na jedné straně :(

      Vymazat
  3. Tak nakladatelství je podnikání jako kterékoliv jiné, takže když si nevydělá na svůj chod (a ještě navíc na další knihy), prostě a jednoduše zkrachuje. Takže na penězích záleží docela dost. V podstatě souhlasím s tím, co napsaly Knižní velryby, jen bych ještě ráda doplnila pár věcí.
    Bavíme-li se o překladové literatuře, na knize ani zdaleka není nejdražší tisk, ale právě autorská práva. Takže vydat jen eknihu by problém příliš neřešilo.
    Menší náklad. Přímá úměra říká, že čím menší počet se udělá, tím vyšší jsou výrobní náklady na jeden kus. Tedy při malonákladu do 500 ks jedna kniha může stát klidně šest sedm stovek. Budou čtenáři rádi, že si za takovou cenu můžou pořídit díl ze své oblíbené série, který by jinak nevyšel? Ne. Lidi budou prskat, že je to příšerně drahý, že takové peníze za knihu nedají a ve výsledku si to stejně nekoupí. A na tohle člověk nemusí být ekonom.
    Ano, samozřejmě, i já mám oblíbené série, u nichž mě mrzí, že se u nás dalších dílů s největší pravděpodobností nedočkáme. U anglických pro mě řešení existuje, u těch německých a dalších mám prostě a jednoduše smůlu, neb kromě angličtiny jiným jazykem nevládnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorská práva jsou vždycky nejdražší, ale pořád je levnější zaplatit "jen" autorská práva.

      Mám dojem, že lidé prskají i teď :D V tom malém nákladu máš pravdu, ale zase se tu nebavíme pouze o 500 ks. Navíc nakladatelství tisknou více různých knih a tak mají určitě v tiskárnách už nějaké kontakty a množstevní slevy.

      Tohle je téma, kde se asi neshodneme, protože bez čísel se nedá říct úplně jistě, kdo je blíž pravdě :D

      Vymazat
  4. Nedovydávanie série čitateľov vždy mrzí, ale ako už spomínali dievčatá vyššie v komentároch, všetko je o predaji, peniazoch a podnikaní, vydavateľstva skrátka musia minimálne pokryť náklady a nebyť stratové, ak už nemajú zisk :-) Nech to čitateľov akokoľvek mrzí a hnedá, nedá sa s tým nič robiť. Tiež súhlasím, že ide aj o marketing, najmä dá sa robiť aj marketing za menej peňazí (neobvyklá propagácia, bloggeri atď.) ale minimálne k nám na Slovensko sa to pomaličky dostáva až teraz, kým v zahraničí je to už bežná záležitosť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V podstatě souhlasím se vším, co jsi řekla. Ale podle mě, čím víc vyjde nakladatelství čtenářům vstříc, tím víc nakonec vydělá. Spokojenější zákazníci víc utrácí. S tím marketingem jsme tu vážně hodně pozadu. Ale hádám, že za nějakých dvacet let už by to mohlo být rozjeté :D

      Vymazat
  5. Ani nemluv. Doma už mám asi 14 sérií, které nikdy nebudou celé. A jak říkáš, mnohdy jsou to úžasné knihy, jen nedoceněné, protože se nedostali k dost lidem... Proto jsem se rozhodla, že nové série nekupuji, dokud nebudou celé. Bohužel tak přitížím ostatním, protože nakladatelé, za předpokladu, že nejsem jediná, budou přicházet o peníze. Ale já bohužel do knih taky investuji a taky se mi nelíbí, že mé investice přijdou nazmar a zbytečně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nehledě na to, že sérií začínám mít nějak plný zuby. Jakoby to už nešlo sepsat do jedné pěkné velké knihy...

      Vymazat
    2. Začínajícímu autorovi nikdo pěknou velkou knihu nevydá, protože je to příliš velké riziko...

      Vymazat
    3. A tady je přesně to co jsem říkala! Tím, že nakladatelství nedovydává série si vlastně ubližuje. Přichází tak o zisky samo. Ale tvůj postoj chápu, já sama mám podobný. Ale takhle se bohužel pohybujeme v začarovaném kruhu a podle mě je na nakladatelstvích, aby nás z toho vymanili, protože oni vlastně ovládají všechno.

      To mi povídej. :D Nebo ani ne tak sérií, ale toho čekání na další díl :D

      Vymazat
  6. Toto je opravdu dobré zamyšlení. Je škoda, že některé série, které mají potenciál a jsou dobrý najednou utnou ale pak jsou tu série u kterých nechápu, že se stále a stále vydávají další díly..
    Jak říkáš ty, nemusejí přeci vydat milion výtisků ale nějakou malou část a určitě by se divili, jak rychle mizí.
    Ale je fakt, že se mi spíš toto děje u seriálů, které se mi líbili a ráda bych viděla pokračování, bohužel přestaly vysílat..
    Bohužel s tím nic neuděláme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já spíš nechápu, že někteří autoři píšou série do nekonečna jen aby na tom vydělaly. Ale je pravda, že nikdo nemá problém vydat nějakých 17 dílů Roztomilých malých lhářek, které se postupem času stávají stále průměrnějšími, ale vydat poslední díl Prvních 100 prostě není možné.

      Seriály... tam je to to samé. Takové jako je třeba Criminal Minds už jdou přes víc jak deset let. A já to třeba sleduju, ale byla bych mnohem raději, kdyby dokončili ty seriály, co prostě utnuli kvůli špatné sledovanosti. Nebo kdyby jim dali aspoň jednu sérii navíc, aby měly řádné zakončení. Ale... no peníze vládnou světu. O seriálech bude v budoucnu také určitě článek.

      Vymazat
  7. Skvělý článek :) Téma nedovydaných sérií mě taky pálí. Vždycky se do nějaké série začtu, zamiluji a pak je konec, protože zbytek lidí už nesdílí stejný názor. U některých kousků je to vážně ohromná škoda. Největší rána pro mě byla nedovydání série Temeraire a Rudý úsvit, které obě mají v zahraničí velký úspěch. U nás se jich ale chopila malá nakladatelství, s nulovou reklamou, takže o nich prakticky nikdo neví...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono občas ani nejde o to, že by lidé nesdíleli stejný názor, ale že je nekupují. Já třeba hodně využívám knihovnu. A díky tomu je také prodej nižší. Ale i tak by se nakladatelství podle mě měla snažit to podpořit, nalákat a ne to hned vzdát.

      Tak o těchto sériích jsem popravdě taky moc neslyšela. Ale jak říkáš malá nakladatelství, nulová propagace. Mám dojem, že všechny nová nakladatelství, pokud nemají v pozadí nějakého velikána, nakonec zaniknou.

      Vymazat
  8. Sice mám doma jen tři série, u kterých se konec a průběh nedozvím,ale štve to hrozně, u jedné to utli u poslední a to jich vydali pět.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)