7. 1. 2018

Specialistka

Název: Specialistka
Původní název: The Chemist
Žánr: Thriller
Počet stran: 528
Nakladatelství: Egmont





Na tomhle světě žije tolik úžasných spisovatelů, že to snad ani není možné. Jeden by řekl, že už snad už ani nemůžou přijít s nějakým dech beroucím příběhem, protože všechno bylo napsáno. A mají pravdu, částečně. Všechno, co bylo vymyšleno už někdo sepsal. Ale spisovatelé neustále přicházejí na nové nápady. Občas dokonce nápady tak úplně mimo jejich běžný okruh působnosti, že to čtenáři vyrazí dech.

Je zvláštní, že u některých spisovatelů si to člověk ani neuvědomí, ale u jiných ta změna bije přímo do očí. Jako například u Stephenie Meyerové. Tato autorka začala u třpytivých upírů a následně přešla k mimozemšťanům. Obě tyto knihy obsahovaly nadpřirozené prvky a jednalo se o Young Adult. Ale její poslední kniha se od obou jejích prací žánrem naprosto odpoutává. Jedná se totiž o thriller.

Dost mě překvapilo, že se autorka pustila do těchto vod. Nikdy by mě nenapadlo si s ní tento žánr spojovat, proto jsem i několikrát zkontrolovala, jestli se jedná o tu samou autorku a není to jen shoda jmen. Nebyla.

Samozřejmě, že bych si časem přečetla jakoukoli knihu, kterou by autorka vydala. Hlavně proto, že se její právě knihu od knihy zlepšovala. Alespoň podle mého názoru. Ale to, že úplně změnila žánr ve mně vyvolalo zvědavost a jako obvykle jí mohlo potlačit jen pár dnů strávených čtením Specialistky.

Juliana dříve pracovala pro Oddělení. Tajnou organizaci vlády, která se kromě jiného specializovala na výslechy. A jednou ze Specialistek byla i ona. Jenže toho věděla příliš a tak se jí Oddělení pokusilo zabít. Díky šťastné náhodě se jim to nepovedlo a tak je už tři roky na útěku.

Žije tak nenápadně jak jen to jde a neustále mění svůj vzhled a svou identitu. Ale jednoho dne ji kontaktuje Oddělení s žádostí o pomoc. Juliana tuší, že je to past, jenže by mohly být ohroženy miliony životů a to nehodlá dopustit.

Její úkol je jednoduchý. Udělat to, co udělala už stokrát předtím, vyslechnout subjekt, zjistit klíčové informace a zabránit tak katastrofě. Jenže něco se zvrtne. Z jednoho jednoduchého výslechu se vyvine dost zajímavý příběh.

Jednu věc nemůže Stephenii Meyer vytknout snad nikdy. Všechny její knihy, včetně Specialistky, se velmi dobře čtou. Čtenář se začte během pár minut a pak obrací stránku za stránkou, dokud si neuvědomí, že je na konci obří knihy, jež autorka napsala.

Je to už dlouho, co jsem od autorky něco četla, ale i tak mám dojem, že Specialistka je ještě o trochu čtivější. Aspoň pro mě. Je totiž plná dialogů a těm dávám před nudnými a zdlouhavými popisy vždycky přednost. Navíc dost popoženou děj.

Samozřejmě, že ani ty popisy nechybí, ale nejsou nijak zdlouhavé. Nejdelší pasáže bez dialogů byste našli na začátku, kdy se děj teprve rozjíždí, všechno se vysvětluje a ve chvílích, kdy Julianina mysl zabloudí do její minulosti. Ale jsou tak plné informací, které je třeba vstřebat, že si toho člověk sotva všimne.

Musím však říct, že jsem měla z knihy dojem, jako kdyby se autorka ke konci těšila, až už bude po všem. Za začátku kniha popisuje v podstatě všechno, co hlavní postava dělá, což zrovna u téhle knihy není na škodu, jelikož je do dost zajímavé. Ale ke konci knihy autorka „přeskakovala“ určité události, které by bylo dobré rozvinout. Netuším, jestli se autorka snažila tímhle způsobem vyvolat očekávání a napětí, ale myslím, že to nebyl ten úplně nejlepší způsob.

Po dějové stránce také není mnoho věcí, které bych mohla autorce vytknout. Příběh je promyšlený, logický a plný překvapivých odhalení. Samozřejmě nechybí ani akce, i když té se čtenář dočká spíše v druhé polovině knihy.

Je tu však jedno ale. Ani v thrilleru si autorka nedokázala opustit milostnou zápletku. Proti tomu nic nenamítám, ale v tomhle ohledu bylo už od začátku jasné, kdo bude s kým. Od začátku bylo jasné, že se k sobě perfektně hodí.

I přes promyšlenost hlavní zápletky knihy tu byla tahle předvídatelná část, která vlastně byla i docela rychlá. Neříkám, že by bylo lepší, kdyby ji do Specialistky nezakomponovala. Je totiž důležitou součástí knihy. Ale určitě by neuškodilo, kdyby ji autorka více promyslela a rozvinula, kvalitu knihy by to jen a jen zlepšilo.

Každopádně mě Stephanie Meyer dost překvapila. Specialistka je skutečně skvělá kniha. V první chvíli po dočtení jsem jen zírala s otevřenou pusou na zavřenou knihu. Všechny ty negativní věci, až na ty přeskočené pasáže u konce, ke mně přišli až když jsem začala pořádně přemýšlet o kladech a záporech a porovnávat knihu s jejími předchozími díly.

Je však pravdou, že těžko můžu porovnat thriller s young adult. Zvlášť, když už je to několik let, co jsem Stmívání a Hostitele četla. Můžu však říct, že i na Specialistce je vidět, jak se autorka neustále zlepšuje. S každou její knihou je děj promyšlenější a promyšlenější.


Jestli dobře počítám, uběhlo osm let kdy Stephenie Meyerová napsala Hostitele. Což je docela dlouhá doba. Upřímně doufám, že má autorka nápady na další knížky a že je napíše co nejdříve, protože jsem hrozně zvědavá, do jakého žánru zabrousí tentokrát. I když možná bude lepší si na její další knihu pár let počkat. Přeci jen je lepší chvíli vydržet a přečíst si kvalitní knihu, než mít rychle knihu, která nestojí na nic. U Specialistky se čekání vyplatilo. 

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji e-shopu Martinus.

4 komentáře:

  1. Taky o knize uvažuji :-) Nemůžu se pořádně rozhodnout. Stále očekávám pokračování Hostitele, ale to asi nikdy nebude...

    OdpovědětVymazat
  2. Od autorky som ešte nič nečítala, teda Twilight ma obišiel úplne a Hostiteľa som začala, no nedočítala. Teší ma, že vydala aj niečo iné, mimo svoj žáner a možno bude práve toto kniha, vďaka ktorej sa mi jej štýl zapáči :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze :) Tak to mě těší, že se autorka zase zlepšila a kniha se ti líbila :) Mě se od ní moc líbil Hostitel, to je moje srdcovka :)

    OdpovědětVymazat
  4. JSEM ŠŤASTNÁ ZA KLADNOU RECENZI! :-D Zatím jsem četla spíš t negativní a na knihu se strašně těším, tedy takhle, když mi bylo asi 13 podlehla jsem Stmívání a dodnes je to pro mě taková srdcovka, kterou čtu když mi není dobře. Vždy mám pocit, jako bych se při čtení vracela "domů". Hostitel na mě čeká od Vánoc a až budu mít po zkouškách a pár týdnu pohody doma, vrhnu se na něj, je to bichle a nevešla by se mi do školního batůžku během roku :-D :-D Specialistku mám v plánu pořídit hned při dalším nákupu knih :-)
    Suprová recenze! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)