18. 12. 2017

„Dávám ti své tělo..."

Název: Dávám ti své tělo - Jak píšu milostné scény
Původní název: „I Give You My Body . . .": How I Write Sex Scenes
Autor: Diana Gabaldon
Žánr: Příručka
Počet stran: 152
Nakladatelství: Omega






Pokud jste někdy četli nějakou z knih od Diany Gabaldon, určitě se mnou budete souhlasit, že se jedná o opravdu skvělou spisovatelku, která svému řemeslu rozumí. Její knihy se totiž nečtou, ony se prožívají.

V autorčiných knihách se objevuje mnoho témat, mnoho dějových liniích. Ale řekla bych, že jsou její knihy především o lásce, která překoná všechny překážky. Je tedy naprosto logické, že se v jejích knihách objeví i milostné scény. A není jich zrovna málo.

Jako někdo, kdo za svůj docela krátký život, přečetl stovky knih, mohu říct, že najít spisovatele, který dokáže tyto scény napsat, aniž by nevyzněly směšně nebo nevýrazně je opravdu těžké. Přeci jen se jim mnoho spisovatelů vyhýbá. Pokud se tedy nejedná o autory erotických románů, kde se kvalitně napsaná scéna musí hledat mikroskopem a stejně žádnou nenajdete.

Diana Gabaldon však patří k těm málo spisovatelům, jež píšou scény, které skutečně stojí za přečtení. A právě o to, jak jí pod rukami vznikají scény, které si mnoho lidí netroufne napsat, je její kniha „Dávám ti své tělo…“

Nejedná se o knihu, která čtenáři předá nějaký příběh. Spíše je to taková příručka o tom, jak správně psát erotické scény pro všechny, kteří trochu píšou, případně sní o kariéře spisovatele. Anebo jen pro ty, jež prostě zajímá, jak se k nim autorka staví.

Dalo by se říct, že kniha začíná dvěma úvody. V jednom se čtenář doví rychlý návod na napsání milostné scény a druhý je úvodem pro rozsáhlejší návod. Následně je kniha členěna na kapitoly, které jsou děleny ještě na další části, aby se čtenář dobře orientoval.

Co se týká samotného návodu, řekla bych, že je velmi dobrý. Autorka se nesoustředí jen na fyzické dění dané scény, ale především na emotivní a celkově bych řekla, že dává všem, kdo se pokouší psát, skvělé rady. Já osobně je rozhodně využiju.

Po každé radě vždycky následuje ukázka jedné z jejích knih. Což je rozhodně skvělé, ale pro české čtenáře to znamená mnoho spoilerů. Úryvky jsou totiž i z autorčiných knih, které u nás zatím nevyšly. Sice toho zas tak moc neprozradí, ale něco ano. Nehledě na tu frustraci, že nemůžeme o příběhu zjistit nic víc.

Asi by tedy bylo nejlepší, kdyby kniha byla vydána až po vydán všech knih, jejíž ukázky obsahuje, ale nevadí. Hlavní je, že ji nakladatelství Omega vydalo.

Pouhému čtenáři asi nebude kniha „Dávám ti své tělo…“ moc k užitku. Spíše jen na doplnění sbírky od Diany Gabaldon. Ale pokud nejste jenom scénáři, ale i začínající autoři, kteří mají s psaním milostní scén problém, určitě knihu využijete.

Diana Gabaldon totiž jednoduše, ale zároveň výstižně popisuje, jak by měla taková scéna vypadat. Co v žádném případě nedělat a na co pisálek nesmí zapomenout. A takových knih opravdu moc není, obzvlášť v Česku.

Osobně jsem s knihou, až na ty spoilery, spokojená a určitě si ji nechám po ruce. Jsem si jistá, že mi pomůže doladit mnoho z mých příběhů k… no k něčemu, co se dá aspoň trochu číst.


Přesto, že jsem za tuto knížku ráda, vůbec by mi nevadila další. Ne o milostných scénách, ale o psaní obecně. Nepochybuji, že by to spoustě lidí pomohlo. A když o tom tak přemýšlím, neuškodila by ani životopisná kniha o tom, jak se dostala k psaní Cizinky. Ale samozřejmě záleží na tom, co autorka v budoucnu vymyslí. Ať to bude cokoliv, už se nemůžu dočkat.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Knihu Dávám ti své tělo můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

1 komentář:

  1. Původně jsem o tom taky přemýšlela. Ale nakonec nejde o příběh Cizinka ani o průvodce, tak si myslím, že by mě to nakonec tak nenadchlo...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)