18. 11. 2017

Tajemné cesty parfémů

Název: Tajemné cesty parfémů
Původní název: Il sentiero dei profumi
Autor: Cristina Caboni
Žánr: Romantika
Počet stran: 376
Nakladatelství: Jota






Jota vydává mnoho úžasných knih. Právě proto jsem váhala, když se na Facebooku nedávno objevila nabídka na recenzní výtisky knih Žena v orient expresu a Tajemné cesty parfémů. Přiznám se, že jsem byla úplně v koncích. Obě dvě knihy znějí úžasně a já netušila, o kterou napsat. Samozřejmě nebyla jistota, že knihu k recenzi skutečně dostanu, ale i tak mi přišlo drzé žádat o obě.

Nakonec jsem se tedy rozhodla pro Tajemné cesty parfému. Nejsem si jistá, co mě nakonec přesvědčilo, abych se přiklonila na stranu této knihy. Asi jsem si jednu namátkou vybrala, protože na jiný racionální důvod nemůžu přijít.

Na knize Tajemné cesty parfémů je jedna zvláštnost. Vydalo ji nakladatelství Jota, ale ke knize přispěl i internetový obchod Notino.cz. Díky Notinu je kniha doplněna o slevovou poukázku na 10% do e-shopu a o pět vzorků vůní.

Musím se přiznat, že ačkoli mám knihu dávno přečtenou, vzorky jsem ještě nevyzkoušela. Když mi kniha přišla, měla jsem rýmu jako hrom a tak by všechna vůně přišla v niveč. Rýmu už sice nemám, ale nebyla příležitost. Ale jelikož e-shop prodává kvalitní věci, nepochybuji, že budou vonět skvěle. Přesto, že vůně i poukaz jsou skvělým doplňkem, tohle je knižní recenze a tak je nejdůležitější kniha.

Tajemné cesty parfémů vypráví příběh o Eleně, ženě, která ve zlomku okamžiku ztratila naději v lásku i šťastný život. Její život vypadá beznadějně, ale díky své kamarádce najde cestu k parfémům, které její rodina připravovala po generace.

Nakonec se ocitne v Paříži, kde si založí obchod s opravdu jedinečnými parfémy a potká několik nových lidí. A opět začíná získávat naději. Naději na lásku a šťastný život. Jenže ve chvíli, kdy to Elena čeká nejlépe, začne její minulost klepat na dveře a najednou není nic jisté.

Ještě než se pustím do rozebírání samotného stylu psaní, musím se pozastavit u grafické úpravy, a vlastně nejen grafické, jednotlivých kapitol. Na začátku každé kapitoly je napsáno její pořadové číslo uprostřed nějaké rostliny či jiného produktu používaného při tvorbě vůní. Jsou to černobílé kresby, ale jemné a vážně pěkné.

Pod rostlinou je pak její název a několika řádková informace o ní. Dozvíte se jak intenzivní je vůně a jaké má účinky. Skvělé je i to, že všechny vůně a jejich účinky jsou vypsány i vzadu. Je to podle mě skvělá pomůcka, protože kdybych chtěla zjistit, jaké účinky má třeba levandule, nechtělo by se mi listovat sem a tam a doufat, že část s levandulí nepřehlédnu.

Kniha je psaná v er-formě, což je podle mě docela rozumná volba. Příběh se sice točí především kolem Elenina života, ale občas je v knize popsána i část příběhu jejích blízkých, který se týká Eleny pouze nepřímo.

Přesto, že je příběh v knize psán chronologicky, občas se v knize objeví pasáže o Elenině dětství. Jejímu životu s babičkou, matkou i o tradici výrobě parfému. Takových vstupů tam nebylo moc, ale to málo podle mě stačilo, aby vysvětlilo veškeré Eleniny pohnutky.

Trochu mi vadilo, že v knize nebyla nijak odlišena přítomnost a minulost. V některých knihách to nevadí, ale v Tajemných cestách parfémů mi vždycky chvíli trvalo, než jsem si uvědomila, že se děj přesunul do minulosti a byla jsem pak trochu zmatená.

Jinak se knížka četla velmi dobře. Příběh hladce plynul a všechny vůně byly popsány tak, že jsem měla dojem, jako kdybych je skoro cítila. Ze stylistické stránky tedy nemám výhrady.

S dějem je to už bohužel horší. Téma knihy je originální, přesně podle očekávání. Jenže děj plyne na můj vkus nějak moc rychle. Člověk nestačí ani mrknout a všechno se posune o velký kus dopředu, což není ideální. Navíc je díky tomu už někdy v půlce naprosto zřetelné, jak kniha skončí.

Nemůžu říct, že by mě kniha Tajemné cesty parfémů zklamala. Příběh je opravdu neobvyklý a díky tomu zajímavý. Jediné, co knihu kazí je skutečně rychlý spád událostí. I přesto se mi kniha líbila. Sice ji asi nezařadím mezi mých deset nejoblíbenějších knih, ale tam se dostane jen málokterá.

Pokud chcete nějaké odpočinkové čtení, u kterého nemusíte přemýšlet a bát se špatného konce, určitě byste mohly o Tajemných cestách parfémů popřemýšlet. Zvlášť pokud vás zaujalo téma výroby parfémů, které přesně odpovídají jejich nositelům.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota.
Tajemné cesty parfémů můžete zakoupit ZDE.


2 komentáře:

  1. Tahle knížka vypadá zajímavě. :) Parfémy mám moc ráda, takže bych se po ní mohla někde mrknout. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tato kniha mě moc nezaujala. Přesto že tvůj ohlas je dobrý a kladný, po knize bych asi nešáhla. =)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)