2. 11. 2017

Rychleji mluvit nedokážu

Název: Rychleji mluvit nedokážu
Původní název: Talking as fast as I can
Autor: Lauren Graham
Žánr: Autobiografie
Počet stran: 208
Nakladatelství: Omega





Když se začala vysílat Gilmorova děvčata byly mi asi tři roky. Což je jediné ospravedlní toho, že jsem se nestala velkou fanynkou už tehdy. Vlastně trvalo docela dlouhou dobu, než jsem se ke shlédnutí seriálu dostala, což mě, když se podívám zpětně, opravdu mrzí. Ale hlavní je, že jsem se nakonec ke shlédnutí seriálu dostala a zamilovala si ho.

V současné době jsem tedy obrovskou fanynkou, jak samotného seriálu, tak jeho hlavních představitelů. Šance, že bych odolala knize Rychleji mluvit nedokážu od Lauren Graham, která je kromě jiného i o Gilmorových děvčatech, byla prakticky nulová. Kniha se musela stát součástí mojí knihovny a díky nakladatelství Omega se jí stala mnohem dřív, než jsem čekala.

Přesto, že se moc těším až vám sdělím svůj názor na knihu, musím se nejdřív pozastavit u obálky. Jsem nadšená, že zůstala původní obálka, protože je dokonalá. Lauren s otevřenou pusou na obálce skvěle ladí s názvem a přijde mi, jako kdyby už jen tou fotkou dodávala čtenářům energii. Na zadní straně knihy je pak koláž Laureniných fotografií. Připomínají mi fotky z fotobudky. Tyhle fotky vypadají úžasně a z Lauren jen čiší energie a radost. Lepší obálku si kniha skutečně nemohla přát.

Navíc nevím o nikom, kdo by knihu vystihoval lépe než samotná Lauren, vždyť je to také kniha od ní o ní. Vypráví o svém dětství, jejích hereckých začátcích, jednotlivých rolích a o mnoha dalších věcech. Nechybí historky z natáčení, Laurenina rodina ani náhled do jejího milostného života.


Popravdě mě autobiografie většinou nudí, ale v případy knihy Rychleji mluvit nedokážu je to přesně naopak. Většina autorů se snaží vyprávět svůj příběh uceleně, nikam neodbíhat, ale Lauren ne. Když jsem četla její knihu, měla jsem dojem, jako kdybychom vedli rozhovor.

Chvilku mluvila o svém dětství, pak přeskočila do pozdější doby a pak zase zpátky. Někomu by mohlo přijít, že takové přeskakování musí být matoucí, ale není. Je to naopak úplně přirozené a jasné.

Kdybych měla říct, tři přídavná jména, která by knihu stoprocentně vystihovala, zvolila bych tyhle: Odlehčená, praštěná a vtipná. Přesně taková kniha je, stejná jako Lauren, stejná jako její postava Lorelai. A právě tohle je to, co knihu od ostatních životopisů odlišuje, to díky čemu je tak skvělá a poutavá.

Kniha je také doplněna několika Laureninými fotkami. Některé pochází z dětství, jiné z dospívání a úplně nejvíc jich je ze současné doby. Je to skvělé zpestření, ale vůbec by neuškodilo, kdyby knihu doplnilo více fotografií. Čím víc, tím lépe. A neuškodilo by, kdyby byly barevně, aspoň ty ze současné doby. Na barevných fotografiích jsou vidět detaily vždycky lépe než na černobílých. Ale tohle je jen drobný detail, na kvalitě knihy naprosto nic nemění.

Rychleji mluvit nedokážu je úžasná kniha. Sice jsem mnoho autobiografií nečetla, ale nějaké byly. Právě proto můžu s čistím svědomím říct, že tato kniha je z nich absolutně nejlepší a pochybuji, že ji někdy překoná jiná autobiografie. Ale pokud se Lauren Graham někdy rozhodne napsat další knihu o svém životě, možná to budu muset přehodnotit.


Když se spojí zajímavý život s netradičním způsobem prezentace, může to dopadnout mnoha způsoby. A v tomto případě to dopadlo extra dobře. Měli byste se o tom přesvědčit sami. Zvlášť pokud jste fanoušky Gilmorových děvčat, Lauren Graham nebo jen rádi čtete netradiční životopisy. Rychleji mluvit nedokážu stojí za každou minutu, kterou strávíte čtením.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega. Rychleji mluvit nedokážu můžete koupit přímo na stránkách nakladatelství nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský. 

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze, Kristý. Mně sice kniha zdaleka nesedla tolik, jako Tobě, ale chápu, co Tě na ní bavilo :) Každému to prostě sedne jinak... Mně přišlo, jako kdyby Laureninu knihu vzal do ruky nějaký horlivý editor a vyrval z ní kusy textu. Nevím, přišlo mi to násilně upravované a takové trochu marketingové. Ale faktem je, že jsem si u čtení krásně odpočinula, oddechovka jako ze žurnálu :)) Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, která mě nadchla. Myslela jsem, že bych knihu pořídila kamarádce jako dárek, jelikož je větší fanynkou Gilmorek. Mě se seriál sice líbil ale ani jsem ho neviděla celý, tak že se nepovažuji za fanynku. =) I tak kniha vypadá dobře a jsem ráda, že je podaná vtipně a odlehčeně jelikož to jsem podle propagace také čekala. =)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)