14. 11. 2017

Oprawme se

Název: Oprawme se
Původní název: Oprawme se
Autor: Stanislav Skřička
Žánr: Zdravý životný styl
Počet stran: 379
Nakladatel: Stanislav Skřička






Jídlo je velkou částí lidského života, drží nás naživu. Měli to tak první lidé a bude to tak navždy. Pokud tedy někdo nevymyslí tabletku, která by nahradila jídlo. Ale to se pravděpodobně nestane. Určitě by to bylo možné, ale jídlo je po nás požitek. Jak chuťový, tak vizuální.

Jenže co jíst a co ne? Dříve to nebylo o volbě, jedlo se to, co bylo, co farmáři vypěstovali. Jenže dnes v době supermarketů máme tolik potravin, že je těžké určit, co nutně potřebujeme a jak se vlastně správně stravovat.

Právě o tomto a mnoha dalších tématech pojednává kniha Oprawme se od Stanislava Skřička. Tato kniha se však od většiny knihy o zdravé výživě liší. Je napsána podle dokumentu, který byl točený s odborníky z ozdravných institutů. Jinými slovy, tahle kniha ví, o čem mluví.

Přiznám se, že v první chvíli mě nezaujal námět knihy jako takové, ale spíše obálka. Ta je poskládána z jednoduchých malovaných obrázků, které jsou opravdu krásné. Vlastně mi kniha svou obálkou připomíná jednu dětskou kuchařku, kterou jsem kdysi mývala.

U obálky to však nekončí. Celá knížka je opravdu skvěle graficky zpracovaná. Od barevných nadpisů, přes úžasné barevné ilustrace, kterými se to v knize jen hemží až po fotografie. Právě to je další věc, kterou kniha vyniká. Není to jen proud textu, ve kterém se má normální člověk problém vyznat, ale všechno je viditelně odděleno a ilustrace s fotografiemi tomu dávají odlehčený nádech.

Kniha je rozdělena na třicet kapitol. Začíná autorovým osvětlením toho, proč se rozhodl napsat knihu a pak se přesouvá k nejrůznějším radám, tipům a doporučením toho, jak se stravovat. V knize můžete najít třeba i jídelníčky nebo recepty.

Ale protože všechno souvisí se vším, není kniha jen o jídle, ale i o všem, co souvisí se zdravím životním stylem. O sportu, bydlení, kosmetice, nemocích a dokonce i o meditačních cvičeních. V knize se skutečně objevuje velké množství užitečných informací z více oborů, než se na první pohled zdá.

Většinou knihy zaměřené na správné stravování nečtu, protože mi přijde, že si všechny vzájemně odporují. Ale Oprawme se je skutečně kvalitní kniha, kde se člověk dozví mnoho zajímavých a užitečných věcí.

Osobně bych knihu přirovnala k takovému průvodci zdravým životným stylem. Když si člověk neví s něčím rady, je dobré mít Oprawme se po ruce. Jelikož se v ní skutečně dobře orientuje není problém najít např. kapitolu o soli, projít ji a zjistit všechny hledané i nehledané odpovědi.

Jsem ráda, že knihu vlastním a určitě do ní budu hodně často nakukovat. Přeci jen jsem si za jedno přečtení nemohla zapamatovat úplně všechno, na to je v knize skutečně mnoho informací. Ale od toho přeci knihu mám, abych ji měla neustále po ruce a mohla si kdykoli cokoli ověřit.

Pokud vás zajímá zdravý životní styl, nejen ohledně výživy, určitě knihu vyzkoušejte. Nebudete litovat. Vážně pochybuji o tom, že by na našem trhu byla kniha stejné kvality, která by všechno vysvětlovala jednoduchým a nenáročným způsobem.

Za možnost nahlédnout do tajů zdravého životního stylu děkuji e-shopu Megaknihy.


2 komentáře:

  1. Osobne takéto knihy nevyhľadávam, ale zasa sem-tam si na internete prečítam článok o zdravej strave a životnom štýle. Ťažko povedať, či by ma kniha zaujala, zrejme aj áno, ale zasa som skôr typ čo si takéto informácie hľadá na internete :D

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha mi nic neříká ale zaujala mě. Ráda si věci takového typu čtu, jelikož se snažím jíst zdravěji (poslední dobou to ale nějak nejde =D).
    Problém těchto knih je v tom, že nikdy nevíš, zda je to přesné a pravdivé i když ono se to tak rychle mění, že to ani stoprocentní být nemůže. =)
    Rozhodně po ní mrknu, fakt mě zaujala.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)