5. 11. 2017

Jak se točí Cizinka

Název: Jak se točí Cizinka
Původní název: The making of Outlander
Autor: Tara Bennett
Žánr: Průvodce
Počet stran: 240
Nakladatelství: Omega





O sérii Cizinka od Diany Gabaldon jsem se dozvěděla před několika lety. Tehdy jsem se zamilovala do příběhu Claire a Jamieho a dodnes mě tato posedlost neodpustila, vlastně myslím, že mě neopustí nikdy. Cizinka je totiž jedinečná.

Ačkoli jsem především knihomol, nezačala jsem s prvním dílem série, ale s první sérií seriálu, který se mi vepsal do srdce. Následně jsem si oblíbila i knihu. A pak přišla druhá série, druhý díl a příběh, který vyprávěli jsem si zamilovala úplně stejně.

V knize je všechno abstraktní, není problém si věci představit, tak jak si je přejeme vidět. Ale u seriálu je to horší. Musí se vybrat správní herci, lokality, kostýmy a mnoho dalších věcí. Tohle není lehké u žádného filmu ani seriálu, ale u něčeho tak výjimečného jako Cizinka to muselo být opravdu obtížné.

Jelikož ráda odhaluji tajemství, v mé sbírce nemohl chybět ani oficiální průvodce první a druhou série. Jak se točí Cizinka pro mě byla nutnost. Ostatně jako veškerá literární tvorba, která má něco společného s Cizinkou nebo s její autorkou.

Předpokládala jsem, že kniha bude plná překvapení, ale první překvapení přišlo hned poté, co jsem ji rozbalila a vytáhla na světlo. Nejen, že je kniha velká, ale ona je i docela tlustá. Což samozřejmě nevadí, u knih vždycky platí, že čím tlustší, tím lepší. Mě by vyhovovala, i kdyby měla dvojnásobek stran.


Na úplném začátku je předmluva od autorky série Cizinka Diany Gabaldon. Je docela krátká, ale všechna její tvrzení jsou v dalších kapitolách knihy rozvinuta. Hned za předmluvou je několik kapitol o vzniku seriálu. Zjistíte zde, jak se vybírali herci, lokace, titulní píseň a mnoho dalšího.

Následně je kniha rozdělena na dva velké celky. Jeden pro první sérii a další pro druhou. Je tam popsána každá epizoda série. Proč daný díl natočili určitým způsobem, o čem vypovídá a další zajímavé věci. Kromě popisů epizod můžeme v knize najít i informace o hercích, kteří ztvárňují jednotlivé postavy. Kromě jiného se dozvíte, jak se k roli dostali a jak svoji postavu vnímají.

Poslední částí je závěr. V něm se nic moc nového nedozvíme, je to jen ujištění, že bude Cizinka nadále pokračovat. Přesto, že tato část může vyznít skoro zbytečně, myslím, že je to perfektní ukončení. Co jiného by chtěli fanoušci Cizinky než jistotu, že se jejich oblíbený seriál vrátí zpět na televizní obrazovky?

Nálož informací ovšem není jediné, co je v knize k vidění. Veškeré zajímavosti jsou doplnění hromadou barevných fotografií ve vysoké kvalitě, které jednoduše berou dech. Předpokládala jsem, že v knize budou, ale o takovém množství se mi nesnilo.

Fotky jsou tak úžasné, že jsem se dost často přistihla, že je zkoumám, místo toho, abych četla. Nechci tím říct, že by byl text v knize nezajímavý, ale tyhle fotografie nelze přehlédnout, natož ignorovat. Vábí vás k sobě.

Díky nádherným fotkám kniha určitě zaujme, ale fotky nejsou všechny, to bych si mohla rovnou pořídit leporelo nebo si vyhledat obrázky na Googlu. Důležité jsou informace, které kniha poskytuje.

Některé věci, které byly v knize zmíněné, jsem už dávno věděla, ale bylo jich opravdu minimum. Zbytek pro mě byl naprostým překvapením. A jsem ráda, že jsem se tyto informace dozvěděla. Kdo jiný může tvrdit, že ví, proč byla tato scéna natočena tímto způsobem a jak vznikl nápad na úvodní píseň? Nikdo. Tedy nikdo, kdo si nepřečetl knihu Jak se točí Cizinka.

Jsem skutečně ráda, že se mi kniha dostala do rukou. Samozřejmě bych mohla žít dál, aniž bych se dozvěděla informace ze zákulisí, ale vždycky je fajn nakouknout pod oponu a odhalit tajemství, která seriál skrývá. Člověku se tak hned rozšíří obzory a vidí seriál v novém světle.

Pokud zbožňujete seriál stejně jako já a chcete zjistit všechno, co je pod pokličkou, knihu vám určitě doporučuji. Kdyby už nic jiného, aspoň bude hezky doplňovat sbírku Cizinky. Ale pokud jste ještě neviděli první dvě série se čtením počkejte.


Kniha je užitečná pouze v případě, že víte, o co jde. Pokud si ji přečtete bez shlédnutí seriálu, pravděpodobně vám akorát vyzradí děj a vy budete zklamaní. Skutečně je lepší počkat a pak si knihu vychutnávat.

Za poskytnutí knihy Jak se točí Cizinka děkuji nakladatelství Omega. Koupit ji můžete na stránkách nakladatelství nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

3 komentáře:

  1. Nedávno som prečítala prvý diel a chcela by som čítať aj pokračovanie. O seriáli som tiež dosť počula a rada by som si ho pozrela, musím sa k tomu niekedy konečne dostať :D

    OdpovědětVymazat
  2. Hm,vtak teď už vím na 1000 % že knihu prostě chci, asi si ji budu přát k Ježíšku a nebo si jí prostě koupím.
    Skvělá recenze. :):)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá dobře a pro toho, kdo seriál rád sleduje a oblíbil si ho, je to rozhodně skvělý úlovek. =)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)