30. 11. 2017

Filmová hodinka #7

Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívejme přá... co? Ještě nepřicházejí? Tady to tak totiž vypadá. Všude dárky, balící papíry a z mého notebooku se pořád dokola line Last Christmas. A to nemluvím o tom, že blogy vydávají vánoční články už od konce října. A já samozřejmě nemůžu zůstat pozadu, takže si jich pár připravuji.

Dobře, ještě není ta pravá vánoční atmosféra, ale už to začíná. A jelikož v prosinci bude nejspíš pozdě, rozhodla jsem se dnešní filmovou hodinku zaměřit na vánoční filmy. Abych byla upřímná, skoro celý článek jsem sepsala už po minulých Vánocích, ale rozhodla jsem si ho nechat na teď.

Řekla bych, že budete všechny filmy znát, ale jistota je jistota. Možná jste nějaký přehlédly nebo jste zapomněli jeho název a už roky ho nemůžete najít. Tak jako tak, tady máte můj názor. A určitě budou ještě další hodinky s vánočními filmy... tedy aspoň doufám, že je stihnu vydat pře nebo během letošních Vánoc.


The Santa Clause (Santa Claus)



Špičkový manažer hračkářské firmy Scott Calvin se nemůže vypořádat s důsledky rozvodu. Navíc rozhodně není prototypem ideálního rodiče pro svého syna. Štědrý den s tatínkem je pro malého Charlieho spíš noční můrou než nejkrásnějším večerem roku. To se ale změní ve chvíli, kdy Santa Clause, který v anglosaských zemích přináší dárky komínem, tragicky uklouzne právě na střeše Calvinova domu. Kdo za něj zaskočí? Pochopitelně nešťastný Scott. Ale to zdaleka není všechno, protože v průběhu příštích měsíců se tatínek pomalu ale jistě začne měnit ve skutečného Santa Clause a konečně si začne rozumět se svým synem...

Tenhle film jsem viděla kdysi dávno a pak na něj na dlouhou dobu zapomněla. Popravdě jsem si ani neuvědomila, že jsem o už viděla, dokud jsem nezapla televizi. Ale víte co? Jsem ráda, že jsem ji zapnula. 

Mám ráda nové filmy, ale čím jsem starší, tím víc mám radši tyhle "starší". Přijde mi, že je v nich mnohem víc magie, kouzla Vánoc. A u Santa Clause to platí dvojnásob. Je hodně skvělých vánočních filmů, ale tenhle... vlastně všechny díly Santa Clause se řadí k mým nejoblíbenějším.


The Santa Clause 2 (Santa Claus 2)


Scott Calvin je Santa Clausem už sedm let, a i když mu chybí jeho syn Charlie, svou práci vykonává svědomitě. Přípravy na Vánoce probíhaly na Severním pólu hladce, dokud nebyl zveřejněn seznam hodných a zlobivých dětí. A právě Charlieho jméno je uvedené mezi těmi zlobivými. Scott se okamžitě rozhodne vzdát kariéry Santa Clause a vrátit se do normálního života, aby se jeho syn opět dostal na seznam hodných dětí. Snaží se za sebe najít důstojnou náhradu, jenže santovský oblek se dostane do nesprávných rukou – role Santa Clause se zmocní trestaný zloděj, a duch Vánoc upadá. Scott a Charlie musejí vyburcovat zdrcené skřítky, aby jim pomohli zachránit Vánoce...

Říká se, že druhé díly nikdy nebývají tak dobré jako první. Hodně často to platí jak u knih, tak u filmů. Ale u mnoha věcí to tak není. Dvojka Santa Clause je stejně skvělá, jako jednička. Film je ve stejném stylu jako první, ale zároveň je tu úplně nová zápletka. Sice všichni ví, jak to nakonec skončí, ale co? Je to Vánoční film. To poslední co chci, je trnout hrůzou, jestli bude mít hlavní postava happy end.


Santa Clause 3: Escape Clause (Santa Claus 3: Úniková klauzule)


Scott Calvin, který se stal Santa Clausem, a jeho manželka Carol, čekají své první dítě. Bohužel právě ve chvíli, kdy se blíží Štědrý den. Carol ale chybí přítomnost její rodiny, takže Scott se rozhodne pozvat její rodiče na Severní pól. Problém je, že oni netuší, kdo je, a myslí si, že je výrobce hraček v Kanadě. Před Radu Severního pólu je přizván Jack Frost, který hodně žárlí na Santu, a je radou obviněn, že se ho snaží zastínit. Matka příroda navrhuje sankce. Jenže Jack je velmi výmluvný a snaží se své jednání obhájit, což se mu docela daří. Jako trest dostává jen veřejně prospěšné práce. Pod vedením elfů by měl pracovat na přeměně Severního pólu na Kanadskou provincii - to kvůli rodičům paní Clausové. Jenže Frost má jiný cíl. Chce přimět Santu vzdát se svého postavení

Poslední díl je asi můj nejméně oblíbený. Ne, že by na něm bylo něco špatného, je fajn, ale prostě už to není ono. Přijde mi, jako kdyby se od prvních dvou dílů vzdaloval. Pořád je tam vidět vánoční atmosféra, ale přijde mi, že není stejná, jako u prvních dvou. Jako kdyby ztratila trochu ze své magie, která dělala film tak kouzelným. Ale jak říkám, je to krásný vánoční film.


Fred Claus (Santa má bráchu)


Fred Claus (Vince Vaughn) vyrostl ve stínu obdivovaného mladšího bratra Santy a stal se z něho zachmuřený bručoun, který už nevěří na Vánoce. Jednoho kouzelného prosince však přesto vyrazí první sobí třídou na sever, protože zjistil, že Santa je v maléru...

Tuhle pohádku ještě neznáte. Fred Claus vyrostl ve stínu svého obdivovaného mladšího bratra Santy a stal se z něho zachmuřený bručoun, který už nevěří na Vánoce. Jednoho kouzelného prosince však Fred přesto vyrazí první sobí třídou na sever, protože zjistil, že Santa je v maléru: objevil se totiž záludný expert v oboru výkonnosti, který chce Vánoce úplně zrušit. Fred bratrovi pomůže a přitom si znovu uvědomí, co pro oba znamená rodina. Na saních plných legrace přijíždí Vince Vaughn, Paul Giamatti, Miranda Richardsonová, Rachel Weiszová, Kathy Batesová, Kevin Spacey a spousta dárečků.

Santa má bráchu... jsem si jistá, že by mi nestačily prsty, abych mohla spočítat, kolikrát jsem ho za těch 19 let viděla. To už svědčí o tom, že mám film skutečně ráda. I když ho už znám nazpaměť, takže ho občas i vynechám a dám šanci nějaké novince.

Dalo by se říct, že se mi film líbí právě proto, že není Santovi. Nebo částečně je, ale je v něm toho mnohem víc, nový způsob, jak nahlédnout na Santa Clause. Kromě toho je vtipný a romantický, takže pro mě skvělá kombinace.


Anotace pocházejí z csfd.cz.

4 komentáře:

  1. Super tipy, mám pocit, že jsem v televizi viděla kousek Santa má bráchu, ale nejsem si tím jistá. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ja osobne takéto filmy so Santa Clausom veľmi v láske nemám, na mňa sú priveľmi americké, ale zasa niekedy sú to fajn komédie :-)

    OdpovědětVymazat
  3. koukam, ze jsi zvolila specialni vyber :-D

    OdpovědětVymazat
  4. První dva filmy mám hrozně ráda, jsou přesně to pravé pro Vánoce, ten třetí se mi také moc nelíbí, už je to takové divné.
    Poslední film moc ráda nemám, ale když jej v tv chytnu, tak se na něj i tak koukám.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)