27. 10. 2017

Nejhorší noční můra

Název: Nejhorší noční můra
Původní název: Her Darkest Nightmare
Autor: Brenda Novak
Žánr: Thriller
Počet stran: 368
Nakladatelství: Omega






Thrillerů není nikdy dost. Vždycky se najde nějaké nové téma, kolem kterého jde vystavět zajímavý příběh. A když na to přijde, nemusí se jednat jen o nové téma, ale klidně i o staré použité jiným a překvapivým způsobem. Možností je skutečně mnoho a vzniká tedy i spousta thrillerů, kterým nejde odolat.

Jedním z nejnovějších thrillerů od nakladatelství Omega je kniha Nejhorší noční můra. Ta láká k přečtením nejenom svým názvem, ale největším lákadlem je anotace, která odkazuje na opravdu neobyčejný příběh. Nápad, na kterém je celá kniha postavena se jen tak nevidí. Aspoň já jsem ho nikde nezahlédla.

Když bylo Evelyn Talbotové šestnáct, byla unesena a psychicky mučena svým přítelem. Veškeré její trápení mělo končit smrtí. Ale nějakým zázrakem se Evelyn podařilo utéct z náručí smrti a pokračovat ve svém životě. Bohužel se podařilo utéct i jejímu příteli, Jasperovi, a tak celý život žije se stínem strachu nad hlavou.

Právě to je asi jeden z důvodů, proč se o víc jak deset let později přestěhovala na Aljašku, kde je ředitelkou Hanover House, prvního zařízení pro psychopaty. Evelyn se snaží přijít na to, co dělá psychopata psychopatem a najít nějakého spolehlivého ukazatele, jak je rozeznat. Především chce však přijít na to, co Jaspera donutilo, aby jí před lety udělal všechny ty hrozné věci.

Trávit každý den v budově plné psychopatů je děsivé samo o sobě. Události nabývají na obrátkách, když se začnou objevovat mrtvoly, které mají jedinou společnou věc, Hanover House. Začíná tedy pátrání po psychopatovi, který řádí v městečku a Evelyn se obává nejhoršího.

Každá kapitola nejhorší noční můry je uvedena nějakým citátem od psychopatů, sériových vrahů, žhářů a dalších zločinců. Právě tyto citáty jsou jednou z věcí, kterou na téhle knize zbožňuji. Když se to tak vezme, je špatné, že je tolik psychopatů a jejich slova se říší dál, ale ty citáty jsou prostě skvěle. Děsivě skvělé, abych byla přesná a díky nim je vražedná atmosféra ještě lepší.

Příběh je vyprávěn v er-formě. Většinou se soustředí na události kolem Evelyn, ale občas se zatoulá i někam jinam. Třeba k pohlednému strážníkovi Amarokovi nebo neznámému vrahovi.  Ale není v tom žádný systém, podle kterého by se dalo orientovat a podle mě, ani není třeba.

Prvních pár kapitol jsem měla problém se zorientovat a začíst se, ale jakmile jsem pochopila, jak se všechny věci mají, už to šlo snadno. Otáčela jsem jednu stránku za druhou a nedočkavě hltala desítky kapitol, abych se dostala na konec příběhu a potvrdila si svou teorii o vrahovi.

Evelyn se dokázala se svým traumatem docela dobře vyrovnat. Nekrčí se jako oběť někde v rohu, naopak se setkává s lidmi, kteří jsou jako Jasper. Snaží se najít v celé té situaci, co se jí stala nějaký smysl a tím pomoci celému lidstvu. Je odvážná, ale v nitru cítí nejistotu ohledně obyčejných aspektů jejího života.

Nejhorší noční můra je originální kniha, která mě chytla a nepustila. Bohužel jsem už v půlce knihy tušila, kdo je vrahem a můj odhad se na konci knihy potvrdil. Na druhou stranu musím uznat, že jsem netušila, jaký byl vrahův motiv. Jen jsem instinktivně vycítila, že je to on. Takže vina asi nebude úplně na straně knihy.


Nejhorší noční můra je první knihou ze série Evelyn Talbotová. Pokud jsem se dívala dobře, tak druhý díl už je napsaný a mě tedy nezbývá nic jiného, než doufat, že vyjde i v Česku a to hodně brzy. Jsem neskutečně zvědavá, jak se bude Evelynin příběh vyvíjet. A s trochou štěstí bude v případě druhého dílu můj instinkt v režimu zimního spánku. Nebo bude druhý díl tak komplikovaný, že vraha neuhodnu ani v případě, že budu nad příběhem hodiny dumat. Ale to je všechno ve hvězdách…

Za poskytnutí knihy Nejhorší noční můra děkuji nakladatelství Omega. Můžete ji koupit na stránkách nakladatelství nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

2 komentáře:

  1. Trochu děsivý námět. Asi se do téhle knihy nepustím.

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzerá na skutočne super príbeh, taký by sa mi teraz na Halloween hodil :D Vďaka za tip :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)