8. 10. 2017

Jeden kaštan nestačí



Vzpomínáte na dobu, kdy jste trávili podzim venku a sbírali kaštany? Ať už do krmelce, na zvířátka nebo jen tak? Sbírání kaštanů je asi jedna z mých nejoblíbenějších vzpomínek. Bavilo mě to mnohem víc, než házená si s míčem, omalovánky nebo jakékoli hračky. Prosté sbírání kaštanů pro mě byla úžasná zábava na celý podzim.

A víte co? Je mi devatenáct a ze sbírání kaštanů jsem nevyrostla a myslím, že ani nikdy nevyrostu. Teoreticky je na nic nepotřebuji, ale mě to jednoduše baví. Netrávím celé týdny šmejdením po kaštanech, to není se všemi povinnosti ani možné. Ale vždycky, když vidím kaštany cestou domů, do města nebo kamkoli, neodolám. Musím se sehnout a pár jich sebrat. Nedá se odolat. A když seberu jeden, seberu i druhý a pak třetí... a končí to tím, že mám v batohu víc kaštanů, než učebnic.

Minulé roky jsem se docela krotila a přesto jsem pak nacházela kaštany na nejrůznějších místech ještě v zimě. Ale letos mám skvělou výmluvu. Rozhodla jsem se použít kaštany k fotkám na Instagram a jelikož už jsem jich nasbírala docela dost, jakmile bude sluníčko přístupné, začnu fotit. Takže počítejte s tím, že uvidíte fotky s kaštany ještě v zimě. 


Nejsem si jistá, co s nimi udělám pak. Myslím, že nějaké si pro sebe ukradne kocour a zakutálí je bůh ví kam a zbytek... jelikož nevím o nikom, kdo by je mohl dát do krmelce, tak asi zajdu na návštěvu ke kozám a dám kaštany jim. Co si pamatuji z dětství, tak si kozy, které jsem tenkrát znala skvěle pošmákly. Na Facebooku jsem také viděla věnec z kaštanů, tak když bude chvíli času, možná bych mohla zkusit. A kdyby neměli zájem, tak je zase vysypu ven. Díky čemuž bude sbírání kaštanů vypadat ještě jako větší ztráta času, ale co nadělám. Nedá se jim odolat.

Evidentně nejsem jediná, kdo má problém odolat. Po městě potkávám mnoho lidí, bez dětí, kteří kaštany sbírají. Dokonce ještě pečlivěji než já. A viděla jsem i jednu starší paní v důchodovém věku, která hledala kaštany. Takže jsem skutečně ráda, že nejsem jediná, ale zároveň to vypadá, že se téhle záliby skutečně nezbavím.

Asi mám štěstí, že tu kolem není moc dubů, pak by tu kromě kaštanů byla i fůra žaludů. Ale nějaké by se mi vážně hodily, však víte, na Instagram. Naštěstí žaludy nejsem posedlá jako kaštany, takže těch si nasbírám skutečně jen pár k dekorativním účelům.




6 komentářů:

  1. Gaštany sú super, ja som zbierala minulý rok aj tento, dávame ich s maminou do takého jesenného košíčka čo robíme ako jesennú výzdobu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hele, nechceš mi jich pár poslat? :D U nás jich moc není... hodně jich vykáceli... :/

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek :) Já tuhle šla pěšky domů z nádraží a podél silnice rostou kaštany :) Děti je tam sbíraly a já najednou měla jen tak nutkání taky sbírat :D Tak jsem si domů hrst přinesla :)

    OdpovědětVymazat
  4. tak to by me nikdy nenapadlo takhle zdobit :-O

    OdpovědětVymazat
  5. Myslímy že najde více lidí, které to baví, také neodolám, když njd kolem nich, ale většinou je mám chvilku doma jako dekoraci a pak je vyhodím.

    OdpovědětVymazat
  6. Pamatuji si že jsme je sbírali do školy a pak tvořili různé ty zvířátka. =D No od té doby jsem je sbírala jednou loni a dala si je do velké nádoby, kam jsem na vrh posadila svíčku. Bylo to pěkné ale po měsíci jsem to musela vyhodit.=D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)