13. 8. 2017

Dcera čarodějnice

Název: Dcera čarodějnice
Původní název: The Witch´s Daughter
Autor: Paula Brackston
Žánr: Historické fantasy
Počet stran: 320
Nakladatelství: Omega





Bylo napsáno spoustu příběhů o nadpřirozených bytostech nebo o bytostech s magickými schopnosti a já jich pěknou řádku přečetla. Tohle téma mě totiž fascinuje a nikdy neodolám dalšímu příběhu s takovýmto námětem.

Není tedy překvapením, že už samotný název, Dcera čarodějnice, mě zaujal. Po přečtení anotace mi připadalo, že Dcera čarodějnice nebude jako všechny ostatní příběhy, kde hlavní hrdinové a hrdinky v podstatě zachraňují svět. Měla jsem dojem že se bude jednat o něco aspoň trochu originálního a tak jsem se zapsala do konkurzu a štěstí se na mě zase jednou usmálo.

Elizabeth žije v Anglii poklidným životem. Je sice čarodějka, ale drží svoje schopnosti pod kontrolou, protože už několik staletí ji hledá velmi nebezpečný člověk, Gideon, za kterým si přišla pro pomoc, když byla její matka pověšena. 

Tento život, kromě jiných nevýhod, přináší osamělost. Být nesmrtelná a utíkat před obávaným nepřítelem, zní samo o sobě hrozně, ale když tak musí žít sama, není to žádný med. Čirou náhodou však pozná Tegan se kterou se i proti svému nejlepšímu přesvědčení spřátelí a vypráví jí některé z příběhů, jež skutečně prožila.


Kniha je rozdělena do čtyř větších úseků, dalo by se říci příběhů. Každá část má název podle jednoho z pohanských svátků – Imbolg, Beltain, Litha a Samhaijn.

Moc se mi líbí, že se autorka nesoustředí jen na jednou časovou linii, jeden příběh, ale hned na několik. Je možné, že u některých autorů by to bylo matoucí, vlastně jsem na několik takových už narazila, ale u Pauly Brackston ne. Tedy alespoň já jsem se v knize orientovala víc než dobře.

Navíc se autorce skvěle povedlo vykreslit i čarodějnické tradice a zaklínadla. Mnoho autorů by to asi moc nerozebíralo nebo by si vymyslelo něco vlastního, ale Paula Brackston spojila historii s fikcí a utvořila úplný obrázek o čarodějnicích, což je opravdu moc dobře. Ale nebyly to jen věci ohledně čarodějnictví, i když těch jsem si všímala nejvíce, ale i detailně a přesto zajímavě vykreslené prostředí. 

Samozřejmě, že všechno, co jsem zmínila, závisí na autorčině stylu psaní, který je skvělý. Kromě dobré orientace v textu příběh hladce plyne a moc dobře se čte. Je pravda, že se sem tam objevila pasáž, která mi nepřišla důležitá a dokonce mě nudila, ale stávalo se to opravdu málokdy. Mimo tahle hluchá místa jsem knihu hltala a těšila se na to, co přijde dál.

Navíc mám kombinaci deníkových zápisků a vyprávěného příběhu moc ráda. Nemám nic proti ani jednomu typu příběhů, ale ten, který je zprostředkováván jen deníkovými zápisky mi vždycky přijde trochu neúplný, ale tahle kombinace přidává knize na zajímavosti a žádanosti. Zápisky osvěžují už tak dobře vyprávěný příběh a zároveň nám sdělují důležité informace.

Bohužel jsem u Dcery čarodějnice našla zádrhel, který se vyskytuje v mnoha knihách a už mě doopravdy irituje. Naivita. Bez naivní hlavní hrdinky se už pomalu neobejde žádná kniha, ale u této jsem to skutečně nečekala. Zvlášť když je hlavní hrdinka už několik staletí stará. Člověk by čekal, že bude Elizabeth, která několik set let utíkala svému nepříteli, trochu moudřejší, ale asi nemůžu chtít všechno.

Je pravda, že díky tomu, že je v knize popisován její příběh za posledních skoro čtyři sta let, takže aspoň ze začátku měla určitě na nějakou naivitu a váhavost nárok, přeci jen byla vlastní. To ale nevysvětluje její chování v současnosti. Zvlášť, když jí mohl každý chybný krok zabít.

Příběh je opravdu krásný a především zajímavý. Nevím proč, ale moc často se nestává, že by někdo spojil historický román a nadpřirozeno. Přitom je to škoda, jelikož tento příběh je povedený. Sice má pár much, především hlavní hrdinku, ale i tak se dobře čte a přináší člověku hodiny zábavy.

Asi bych knihu nezařadila mezi mé úplně nejoblíbenější, ale rozhodně má co nabídnout a myslím, že si ji v budoucnu přečtu znovu. Možná, až vyjde druhý díl, který by se měl jmenovat Návrat čarodějnice. Nemůžu se totiž dočkat toho, co se dozvím dál.

Za poskytnutí knihy Dcera čarodějnice děkuji nakladatelství Omega. Knihu můžete zakoupit i na internetovém knihkupectví Knihy Dobrovský.




3 komentáře:

  1. Už jsem o ní četla a rozhodně vypadá zajímavě, ráda si jí v budoucnu přečtu.
    Krásná recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. O knihe som počula a rada by som si ju prečítala, láka ma najmä to spojenie čarodejníctva, histórie, sviatkov, zvykov a podobne :D Vďaka za super recenziu, knihu si pridám na zoznam :D

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha se mi líbila. Četla se naprosto sama, milovala jsem pasáže z historie :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)