18. 7. 2017

Lord John a důvěrná záležitost

Název: Lord John a důvěrná záležitost
Původní název: Lord John and the Private Matter
Autor: Diana Gabaldon
Žánr: Detektivka
Počet stran: 288
Nakladatelství: Omega








Občas mě až udivuje, kolik je na světě spisovatelů a ještě víc jsem překvapená množstvím knih, které dokážou vymyslet. Proto není vůbec lehké rozhodnout se, kterým knihám dám šanci a které budu ignorovat. Bohužel, všechno se opravdu přečíst nedá. Ale mám pár (desítek) oblíbených spisovatelů, od kterých přečtu jakoukoli knihu a je mi jedno o čem. Mezi tyto spisovatele patří i Diana Gabaldon.

V posledních letech si autorku oblíbilo mnoho lidí a to především díky úžasné sérii Cizinka. Bohužel ještě chvilku potrvá, než se v knihkupectvích objeví třetí díl Mořeplavec, ale už několik týdnů tam můžete najít její nejnovější knihu Lord John a důvěrná záležitost.

Na první pohled svým zjevem asi zrovna dvakrát nezaujme, ale myslím, že by obálka mohla být klidně čistě bílá jen s autorčiným jménem a ten, co s ní už měl, co dočinění nezaváhá. Ale nemyslete si, že je obálka nějaká ošklivá, naopak. Vypadá jako olejová malba, která má světle modré pozadí, uprostřed dvě lahvičky a v rozích zlaté ornamenty. Skutečně nevypadá špatně, vlastně se mi ta jednoduchost zamlouvá. Bohužel obálka neříká vůbec nic o knize a případný čtenář tedy tápe ve tmě. Ale možná je to tak schválně. Možná má spolu se slovem důvěrná ukazovat na záhodnost této knihy. Kdo ví.

Původně jsem si myslela, že série Lord John nemá se sérií Cizinka naprosto nic společného, ale mýlila jsem se. Přesto, že se nejedná o romantický příběh Claire a Jamieho s nádechem magie, hodně volně se kniha Cizinky týká. Hlavní hrdina Lord John Grey se totiž objevuje jako vedlejší postava i v sérii Cizinka. Není to nijak významná informace, v knize jsou sice menší narážky na Cizinku, ale skutečně je to samostatná série, která se dá číst i bez přečtení autorčiny nejslavnější série. Ale překvapivě jsem se pustila do knihy s mnohem větším nadšením, když jsem zjistila, kdo lord John vlastně je.

A o co se tedy přesně jedná? Ocitáme se v Anglii, kde lord John řeší záhadné úmrtí svého druha ve zbrani, potýká se s rodinou situací a se svou minulostí. Je až překvapivé, jak se tyto tři na první pohled naprosto rozdílné věci dokážou navzájem proplést a ztížit tak lordu pátrání po vrahovi.

Za sebe musím říct, že Diana Gabaldon opět nezklamala. Je to nový příběh, který je (na to, že se jedná o tuto spisovatelku) docela krátký, ale přesto mě dokázal zaujmout a pohltit. Celou knihu jsem přemýšlela nad tím, kdo je ve skutečnosti vrahem a s každou další stránkou jsem měnila svůj odhad. Sice jsem svými domněnkami nebyla úplně mimo, ale k pravdě jsem se opravdu nedokázala ani přiblížit, což je rozhodně dobře, protože moje dedukce je u čtení detektivek dost otravnou vlastností. Za mě se tedy autorka v psaní detektivek rozhodně osvědčila.

Je pravda, že jsem si musela zvyknout na nové postavy, prostředí i situaci, ale zorientovala jsem se docela rychle. Vlastně rychleji než v Cizince, kde je postav o několik desítek více. V některých knihách mi trvá klidně i půl knihy, než si uvědomím kdo je kdo, ale u Diany Gabaldon jsem s tím nikdy problém neměla a jsem ráda, že to tak dopadlo i u Lorda Johna.

Hlavní a nejvýraznější postavou je tedy John Grey, který to nemá vůbec lehké. Ve své době musí skrývat, kým skutečně je, protože kdyby na to někdo přišel, mohl by ztratit úplně všechno. Moc mu v tom nepomáhá, že se při svém pátrání musí vydat do míst, která mu nejsou vůbec příjemná… nebo naopak jsou. Ale nic z toho nemění nic na tom, že se snaží ochránit především svoji rodinu před jakýmkoli nebezpečím, i když ho to může ohrozit.

O další postavy tu skutečně není nouze, ale jelikož se jedná o detektivku, není dobrý nápad, abych vám o nich řekla něco více. To co můžu říct, by vydalo na jednu větu, a kdybych vám prozradila zbytek, pravděpodobně bych vám odhalila i konec knihy, což nechci. Bude tedy lepší, když si knihu přečtete a budete si nad charaktery jednotlivých postav lámat hlavinku sami.
Nemám totiž jinou možnost, než vám Lorda Johna a důvěrnou záležitost, stejně jako všechny autorčiny knihy, které jsem četla, jen a jen doporučit. Pokud jste nečetli a nemáte v plánu číst sérii Cizinka (což by byla velká škoda), vůbec se nebojte jít do této knihy. Jsou tu celkem asi tak tři nebo čtyři roztomilé odkazy na Cizinku, ale v ději nehrají žádnou důležitou roli. Berte ji jako obyčejnou detektivku s velmi zajímavým příběhem.

Vím, že to říkám u všech jejích knih, ale svá slova myslím naprosto vážně. K téhle knize se vrátím. Sice už budu vědět, jak dopadne (nebo možná ne, moje paměť není bezchybná), ale i tak si ji ráda přečtu znovu a mnohem radši si přečtu další detektivku s lordem Johnem v hlavní roli z pera Diany Gabaldon. Doufám, že vyjde hodně brzy.

Za poskytnutí knihy děkuji nakladatelství Omega. Knihu Lord John a důvěrná záležitost můžete zakoupit na jejich stránkách nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

5 komentářů:

  1. Ach ach, už se k té Dianě Gabaldon musím propracovat... Věřím, že si mě získá na celé čáře.

    OdpovědětVymazat
  2. Sérii Cizinka mám velmi ráda, takže mne kniha láká, snad se k ní také dostanu. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Je super, že sa ti kniha páčila a si s ňou spokojná :-) Osobne som od autorky ešte nič nečítala, avšak raz by som sa k jej knihám rada dostala.

    OdpovědětVymazat
  4. Vždy když si přečtu nějakou recenzi si říkám, kolik je dobrých knih co jsem nepřečetla. No hodně a tato vypadá samozřejmě dobře. =)
    To by ale člověk musel od rána do večera jen číst, aby to vše stíhal. =D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)