10. 6. 2017

Seriálová hodinka #6

13 Reasons Why - 1. série


Stydlivý kalifornský středoškolák najde před dveřmi svého domu krabici s nahrávkami. Ty pochází od Hanny Bakerové, jeho spolužačky, do které byl zamilovaný a která spáchala sebevraždu. S nahrávkami přichází i instrukce, aby je poslal dalším studentům a vytvořil řetězový dopis. Nahrávky totiž objasňují třinácti konkrétním lidem, jakou hráli roli v její smrti.

Ze začátku jsem nevěděla co od seriálu čekat, ale příjemně mě překvapil. Je to neotřelý námět, který se zabývá sebevraždou, konkrétně jejími důvody. I když ti počáteční důvody byly podle mě trochu moc nafouklé. Myslím, že rozebírat takové věci je důležité a seriál by mohl pomoci k prozření některých jedinců. Navíc je opravdu skvěle zpracovaný. Tenhle seriál se přesouvá k mým top a já už se moc těším na druhou sérii a doufám, že mě nezklame. 


Bitten - 1. až 3. série


Děj vypráví o prvním vlkodlakovi ženského pohlaví na světě - Eleně Michaels, která rok od doby, kdy byla pokousána, pracuje jako fotografka. Zároveň se snaží utajit své prokletí před svým přítelem Philipem a navíc ke všemu ostatnímu je nucena čelit své vlastní minulosti.

Přesto, že jsou vlkodlaci a další mýtické bytosti oblíbené, moc seriálů o nich není. (Kdybyste náhodou o nějakém věděli, doporučení vítám.) Jedním z mála je seriál Bitten, který je trošku "drsnější". Je tu hodně vražd a žádná postava není v bezpečí, což je docela příjemné, vzhledem k tomu, že u většiny seriálů scénáristé odmítají zabít hlavní postavu... i když trochu smutné. Pojetí seriálu se mi opravdu líbí, je to zase něco jiného, neokoukaného. Ale občas mi přišlo, že by neuškodilo trošičku víc akce.


Ghost Whisperer (Posel ztracených duší) - 1. až 5. série


 Mrtví hovoří... a ona jim naslouchá.

Tento seriál, který je částečně inspirován činností slavného média Jamese Van Praagha a Mary Ann Winkowské coby zprostředkovatelky reálného světa se světem duchů, zkoumá spirituální stránku života a smrti.

Melinda proplouvá mezi oběma břehy v leckdy hrůzyplné, jindy srdcervoucí, ale většinou také humorné snaze dělat prostředníka mezi duchy a jejich lovci.

Žena, která může komunikovat s mrtvými a snaží se jim pomoci s jejich neuzavřenými záležitostmi také nezní úpně nejoriginálněji, ale opět je to milý seriál. Sice se neustále opakuje pomáháním duchů, ale příběh každého ducha se liší a tím je to zajímavé. Jediné co mi trochu vadí, že v pozdějších sérií se tento jednoduchý námět zamotává a mě přijde, jako kdyby to tam nepatřilo, bylo to tam násilně vložené.


Gilmore Girls (Gilmorova děvčata) - 1. až 8. série


Seriál je o vztahu matky (Lorelai) s dcerou (Rory), které problémy všedního života řeší mnohdy netradičním způsobem doprovázené vtipnými hláškami. Navíc bydlí v městečku, kde se každý s každým zná, tudiž nikomu neunikne žádný drb ani novinka.

Gilmorky ani představovat nemusím. Tenhle seriál je známý skoro všem a já se dost stydím za to, že jsem všechny sérii, kromě té úplně poslední, dokoukala až někdy před rokem. Každopádně ten seriál miluju a nedám na něj dopustit.

Co se týká poslední série, tak se mi líbí, ale není to ono. Já bych preferovala, kdyby se Gilmorky nikdy nepřestaly natáčet a nějak to přirozenou cestou plynulo. Tady mi přijde, že se Roryina osobnost úplně změnila a nemám tušení, co jí k tomu vedlo. Ale další pokračování bych rozhodně brala, protože dokud Rory neskončí s Jessem, nebude to konec.


Hart of Dixie (Doktorka z Dixie) - 1. až 4. série






Upovídaná newyorčanka a čerstvá doktorka Zoe Hartová má vše do puntíku naplánované. Poté, co odpromovala na výbornou, chce následovat kariéru svého otce a hodlá se stát kardioložkou. Jenže její sen se ovšem rozplývá jako pára nad hrncem a Zoe musí přijmout práci v malém městečku Bluebell v Alabamě. Zanedlouho doktor Wilkes, který ji do Bluebell povolal, zemřel a v závěti jí odkázal polovinu své ordinace.
Zoe rychle poznává, že jižanská pohostinnost není vždy pohostinná. Brick Breeland, druhý majitel ordinace, je ze spolupráce se Zoe spíše znechucen než nadšen, a jeho dcera Lemon je zahořklá kráska, co si se Zoe zrovna nepadne do oka. Jediní spojenci, které Zoe má, jsou starosta Lavon Hayes, její uličnický soused Wade Kinsell a v neposlední řadě také pohledný právník George Tucker, jenž je, shodou okolností, zasnouben s Lemon.

I přes počáteční nechuť zůstat na malém městě se Zoe rozhodne, že místo návratu do New Yorku v Bluebell zůstane a pozná v sobě dosud neobjevené já.



Hart of Dixie je seriál, kterému jsem ze začátku nedávala moc šanci, ale nakonec jsem si ho oblíbila. Nemá zvlášť originální zápletku, vlastně by se dalo říct, že konstrukce je hodně podobná některým jiným seriálům. Ale přesto, že to není nic výjimečného, je to příjěmný oddechový seriál, kde se řeší vztahy mezi lidmi.



The Librarians (Knihovníci) 1. až 3. série

 
Tihle Knihovníci nejsou rozhodně žádní nudní patroni zavalení zaprášenými svazky. Obzvlášť, když je vede fešný Noah Wyle známý ze seriálu Pohotovost nebo filmů Pár správných chlapů, Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu. Ten jako knihovník Metropolitní knihovny Flynn Carsen musí zachránit starodávné poklady světa ukrytých v podzemí této vážené instituce. Spolehlivý zaměstnanec se tak mění v akčního hrdinu, zaplétá se do spiknutí plného magie a nadpřirozených sil, a za pomoci znalostí dávných civilizací, jazyků a kultur odhaluje nevídaná tajemství...

Silnou mužskou energii neohroženého Carsena vyvažuje krásná a zkušená agentka protiteroristické jednotky Eva Bairdová v podání modelky a herečky Rebeccy Romijn a také další nevšední tým pomocných knihovníků - uzavřený vědec, nemocniční uklízečka s neobvyklými mentálními schopnostmi a jeden prvotřídní zloděj. Ti hned v prvním díle seriálu Koruna krále Artuše bojují o holý život, když jako poslední tři ze všech adeptů na Knihovníky zatím unikli záhadným vraždám. A všichni dohromady mají napilno: pokud totiž jejich mise selže, svět se propadne do temného věku.

Příběh seriálu začíná v okamžiku, kdy Carsen už nějakou dobu dělá knihovníka v Metropolitní knihovně. Jenže práce je hodně a sám na ni nestačí. Potřebuje pomoc při plnění svých povinností, a proto Knihovna přijme čtyři lidi z celého světa. V nové skupině ochránců Knihovny a jejich pokladů bude Eve Baird, vysoce kvalifikovaná protiteroristická agentka, která bude zodpovědná za ochranu skupiny. Jacob Stone je tesař z Oklahomy s IQ 190 a encyklopedickými znalostmi dějin umění. Cassandra Cillian, svérázná mladá žena se zvláštním darem synestezie. Jde o způsob vnímání, kdy původní vjem jednoho smyslu vyvolá vjem smyslu jiného, tedy člověk může ochutnat zvuky nebo slyšet světlo. Ezekiel Jones miluje nové technologie, které i patřičně využívá, a pěstuje si velmi zvláštního koníčka. Dohlížet na nový tým knihovníků bude poněkud popudlivý Jenkins, odborník na starověké tradice, který pracuje v knihovně od nepaměti. A zdá se, že hlavním nepřítelem ochránců Knihovny bude Hadí bratrstvo, starobylý kult v čele s tajemným nesmrtelným Dulaquem.

Znáte filmy o Flynnu Carsenovi? The Librarians je vlastně takové pokračování těchto filmů a abych byla upřímná, je mnohem lepší než filmy. Možná je to větším počtem knihovníků nebo rozmanitějšími příběhy, ale je to skvělá podívaná. Záhada, tajemno, magie, věda a dokonce i láska. Tohle je seriál, který byste si podle mě neměli nechat ujít, za ten čas rozhodně stojí.


Veškeré anotace pocházejí ze stránky serialzone.cz.

5 komentářů:

  1. Mě 13RW vůbec nezaujalo, takže se na druhou sérii nechystám :) Jinak si ale pamatuji, že pár roků zpět jsem na Poslovi ztracených ujížděla (nebo jsem spíš vždy měla radost, když jsem to stihla v televizi) a přemýšlím, že bych si to teď sjela po sériích :D

    OdpovědětVymazat
  2. posla, gilmorky a dixie uz mam cele zkouknute :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Poslední čtyři mám strašně ráda a celé párkrát zkouknuté. :-)
    A docela mě zaujalo i Bitten.

    OdpovědětVymazat
  4. Jeej dobré siriály. =D
    Bitten jsem zkoušela ale nezaujalo mě to. Posla ztracených duší mám ráda, jen jsem ho nikdy nedokoukala přesto je to skvělý seriál.
    Hart of Dixie - miluju =D =D
    Knihovníci jsem taky koukala, nebylo to vůbec špatné.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)