21. 6. 2017

Metoda 15/33

Název: Metody 15/33
Původní název: METHOD 15/33
Autor: Shannon Kirk
Žánr: Thriller
Počet stran: 376
Nakladatelství: Omega




Přesto, že thrillery a detektivky nejsou žánrem, který obvykle čtu, občas se najde dechberoucí kniha, kterou nemůžu vynechat. Metoda 15/33 mě zaujala jak anotací, tak názory autorů dalších knih. Všechno mi říkalo, že se zařadí mezi nejoriginálnější a nejpromyšlenější příběhy, které jsem z tohoto žánru četla. 

Už samotná obálka v člověku vzbuzuje chuť k přečtení. Není to jen znavená dívka se zalepenou pusou obklopená temnotou, ale spíše nápisy. Úplně nahoře je upoutávka, která každého spolehlivě zaujme. Navíc je v záplavě bílého písma použito písmo červené a to nejen v této větě. Dohromady to působí nejen zajímavě, ale především vábně. Jediné, co tento obrázek kazí, je nálepka s informací, že se jedná o světový bestseller. Kromě toho, že se na obálku vůbec nehodí si nemyslím, že je to tak důležitá informace, aby musela být na obálce. 

Většina obětí únosu panikaří, ale Lisa ne. Jedná se o šestnáctiletou těhotnou dívku, která má k panice o důvod víc, než většina unesených, jenže ona není obyčejná dívka. Lisa vymýšlí geniální plán, jak se dostat ze zajetí a zachránit tak život nejen sobě, ale i svému dítěti. Dokonale promyšlený plán na útěk není však to jediné, co se jí honí hlavou. Záchrana života je jedna věc, ale pro Lisu je důležité ještě něco a to pomsta. 


Metoda 15/33 zní tedy opravdu skvěle, ale když jsem knihu otevřela, myslela jsem, že jsem se ocitla v nějakém zlém snu. Nešlo o to, že je kniha psána v ich formě, ani o dost podivné tempo, ve kterém je příběh vyprávěn, i když to také nebylo nejideálnější. Jedná se o čísla. 

V knize se vyskytuje mnoho jednociferných a dvouciferných čísel, dost často se jedná o řadové číslovky. A podle mého názoru není v literárním textu obvyklé, aby se místo čtvrtého dne napsalo 4. Dne. Vůbec se to nehodí, u čtení to zdržuje a pokud vím, tak minimálně u jednociferných čísel je pravidlem, že se píšou slovem. Takže nad tímhle mi opravdu zůstal rozum stát, stejně jako nad některými dost zmatenými a nelogickými výčty. 

Opravdu netuším, jestli to v takové formě napsala, z nějakého podivného důvodu, autorka nebo za to může překladatel, ale to se skutečně nedalo. Nejsem žádný expert na to, jak by měla vypadat správně napsaná kniha, ale jako pro čtenářku, je pro mě Metoda 15/33 noční můra a bohužel ne v tom dobrém smyslu. 

Příběh je už naštěstí lepší, než provedení. Je originální a docela promyšlený. Ale musím uznat, že i ten by potřeboval trošičku doladit, i když největším problémem je právě to měnící se tempo. Kdyby se to vyrovnalo, upravilo se pár drobností a ta příšerná čísla se nahradila slovy, možná by i splnila má očekávání, ale takhle, bohužel. 

Ač nerada, musím konstatovat, že Metoda 15/33 vůbec nedostála mým očekáváním ani nadšením recenzím na zadní straně knihy. Možná jsem předpojatá kvůli těm číslům, ale i bez nich si myslím, že označení světový bestseller je opravdu dost mimo. Nápad je sice skvělý, ale provedení je dle mého názoru při nejlepším průměrné. 

Namátkově jsem procházela názory ostatních a zjistila, že ji na rozdíl ode mě většina lidí hodnotí jako nadprůměrnou, takže jsem možná jedna z mála nebo dokonce jediná, kdo knihu vidí jako průměrnou, ale při nejlepším svědomí nemůžu hodnotit jinak. Katastrofa to sice není, ale nechce se mi věřit, že je to světový bestseller.

Za poskytnutí knihy Metoda 15/33 děkuji nakladatelství Omega. Knihu můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství nebo na stránkách e-shopu kmihkupectví Knihy Dobrovský.

2 komentáře:

  1. O knihe som už počula, ale nemám v pláne po nej siahnuť. Nevyzerá zle, môže to byť fajn, ale asi ju radšej vynechám :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)