26. 4. 2017

Umění v krvi

Název: Umění v krvi
Původní název: Art in the Blood
Autor: Bonnie MacBird
Žánr: Detektivka
Počet stran: 300
Nakladatelství: Mladá fronta






Předpokládám, že na bílém podkladu je v krvi znázorněný Sherlock Holmes, ale jistá si tím úplně nejsem. Ale podklad není čistě bílý a ani postava není jen červená. Na první pohled to není vidět, ale když se pozorně podíváte, uvidíte mapku. Opět si nejsem jistá, o jakou mapu se jedná, ale vzhledem k tomu, že se jedná o příběh Sherlocka Holmese bych řekla, že je to mapa Londýna.

Sherlock Holmes je nejznámější detektiv na světě a já miluji příběhy o něm. Ať už se jedná o filmová nebo knižní zpracování. Je jedno, jestli je to příběh od Sira Arthura Conana Doylea, nebo od nějakého jeho následovníka. Případně jestli je příběh zasazen do 21. století a půlka faktů je překroucena. Je mi to jedno. Příběh o jakémkoli Sherlocku Holmesovi v jakékoli době jednoduše neodmítnu ať už v knižní nebo filmové podobě. Sherlock Holmes je jedna z knih, u které mi nevadí, že na Doyleovo dílo navazují další autoři, naopak to oceňuji.

Přesto, že se na každý příběh o Sherlocku Holmesovi těším, nikdy si nejsem jistá, co dostanu. Ale zatím se nestalo, že by mě nějaký následovník A. C. Doylea nebo někdo, kdo se jeho tvorbou inspiroval, zklamal. Navíc se Umění v krvi odehrává ve stejné době, kdy se odehrávaly původní příběhy. To byl další důvod, proč jsem věřila, že kniha bude dobrá.

Holmes je po případu s Jackem Rozparovačem na dně. Opět se uchýlil k braní kokainu a vypadá to, že nikdo, ani jeho dobrý přítel Watson, ho nedokáže z této letargie probrat. Ale záhadný dopis od francouzské zpěvačky La Victoire, jako kdyby ho probudil k životu. Jeho obsah přijde Sherlockovi tak závažný, že nemarní čas a spolu s Watsonem odjíždí do Francie. Tam zjistí, že únos La Victorieina syna není to jediné, co musí neodkladně vyřešit.

Příběh je vyprávěn z pohledu doktora Watsona. Kdyby to bylo jinak, byla bych zklamaná, jelikož pro příběhy o Sherlocku Holmesovi je vyprávění z Watsonova pohledu typické.

Určitě je nějaký rozdíl mezi stylem psaní Arthura Conana Doylea a Bonnie MacBirdové, ale já ho nevidím. Musím však říct, že jsem už dlouho nečetla nic, co by skutečně pocházelo z Doyleova pera. Ale můžu říct, že styl je podobný. Zpočátku trochu nudnější, ale v momentě, kdy se rozvinul případ, jsem nemohla odtrhnout zrak.

Sherlock Holmes klesl hlouběji než kdy dřív, ale pořád je to ten nejslavnější detektiv v Londýně a stačí jen správný případ a Sherlock je zase jako dřív. Všímá si detailů, které nikdo nevidí a spojuje události, které by nikdo nedal do souvislosti.

John Watson je věrným přítelem Sherlocka Holmese, který mu vždy pomůže. Sice tu pro něj v poslední době moc nebyl, ale když zjistí, jak závažný je jeho stav a jak mu záleží na novém případu, neváhá, a udělá cokoli, aby Sherlocku pomohl jednak s vyřešením případu, ale hlavně s jeho psychickým stavem.

Kromě spousty postav, které se v příběhu objevují v rámci případu se v knize můžeme setkat i se známými postavami. Třeba s Sherlockovým bratrem Microftem nebo s paní Hudsonovou. Bohužel se v příběhu objevují jen okrajově, ale i tak je jejich role zásadní.

Snažit se alespoň přiblížit tak skvělému spisovateli jako byl Arthur Conan Doyle je dost obtížné. Musím však říct, že Bonnie MacBirdové se to docela podařilo. Na původního Sherlocka nikdo nemá, originál je jen jeden, ale tahle kniha je důstojným pokračováním jeho odkazu.

Nepodařilo se mi objevit další knihy od této autorky, ale snad časem nějaká vyjde. Opravdu ráda bych si od ní přečetla něco dalšího, ať už dalšího Holmese nebo něco úplně jiného. Zatím se podívám po dalším následovateli A. C. Doylea a doufám, že bude stejně dobrý jako Bonnie McBirdová. Protože tahle kniha podle mě stojí za přečtení. Zvlášť, pokud máte rádi Sherlocka Holmese.

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji Palmknihám.

13 komentářů:

  1. Obálka vyzerá skvele, na prvý pohľad aj potom ako som si všimla detaily, na ktoré si upozornila :-) Osahovo kniha tiež vyzerá dobre, mám rada príbehy so Sherlockom a tento by som si tiež rada prečítala. Pár dní dozadu som dočítala knihu Poprava Sherlocka Holmese, ktorá ma pomerne sklamala a tak je fajn naraziť na tematicky podobnú vydarenú knihu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem na Sherlocka žádný expert, ale mě vydařená přijde. Snad budeš mít stejný názor :)

      Vymazat
  2. Krásná obálka, velmi ráda si časem knihu přečtu, příběhy o Sherlockovi a knihy od Doylea mám ráda. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta mě zaujala na první pohled a když jsem zjistila, že se jedná o Sherlocka... nebylo co řešit :) Děkuju :)

      Vymazat
  3. Taky mám doma a už se na to těším... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pro milovníka Sherlocka to může být zase něco nového, zajímavého, sptřeujícího. Recenze je skvělá, díky ní jsem se o knize dozvěděla :)

    OdpovědětVymazat
  5. Do teď jsem o knize nevěděla, ale zní lákavě. Děkuji + krásný článek :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu jsem už někde viděla. Sherlocka mám ráda ale knihy jsem nečetla. Ale z té tvé recenze mám chuť si hned nějakou přečíst. =) Pokud knihu někde uvidím, určitě se na ni mrknu.

    OdpovědětVymazat
  7. O Sherlockovi som čítala len originálne príbehy, iným autorom sa celkom vyhýbam, ako píšeš, nie som si istá, čo dostanem :-P Ale aj tak mám doma pokračovanie trilógie o Rýchlych šípoch, ktorú nepísal Jaroslav Foglar, a som zvedavá, aké to bude, recenzie som čítala dobré. Tak dúfam, že budem s nimi súhlasiť. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy jsem nečetla ani Rychlé šípy ani pokračování, takže nemůžu soudit. Ale doufám, že se ti budou líbit :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)