24. 2. 2017

Laskonky

Název: Laskonky
Původní název: Laskonky
Žánr: Povídky
Počet stran: 160
Nakladatelství: Motto





Obálka je jednoduchá, ale přesto zaujme na první pohled. Je celá ve stříbrné barvě a není na ní jediný obrázek, pouze nápisy. Úplně nahoře je bíle jméno autorky, pod ní červenou, která bije do očí, název knihy a pak je na obálce obrys písmen, jež dohromady dávají nápis Bad desicion good memories. Popravdě nechápu, proč je na obálce české knihy od české autorky anglický nápis, ale pravdou je, že právě ten mě na obálce zaujal nejvíc.

Jelikož chybí obrázky na obálce, je jistě více než fér, že jsou uvnitř knihy. Není jich nijak převratné množství, ale na zpestření to rozhodně stačí. Mně osobně se zrovna moc nelíbily, ale nejsem žádný sběratel umění. A musím přiznat, že k danému tématu se hodily.

Laskonky mají jednu zvláštnost. Texty zarovnané do bloku od začátku stránky až do konce? Tomu je konec. Tady je zarovnání do nejrůznějších tvarů, třeba do písmen. Nebo jsou také zarovnané šikmo. Je to opravdu zajímavý způsob, jak předat příběh světu, který zaujme. Mě tedy rozhodne ano.

Většinou čtu hlavně zahraniční literaturu, jelikož s českými autory nemám moc dobrou zkušenost. Ale pravdou je, že mezi těmi, jež jsem četla, se objevilo pár skvělých autorek. Proč tedy nedat šanci jedné z nejznámějších autorek Barbaře Nesvadbové, jejíž knihy byly i zfilmované?

Ale přesto, že jsem autorce dala šanci, nebyla jsem si úplně jistá, jestli mi sedne, za což asi mohou částečně i předsudky ohledně českých spisovatelů. Občas je skutečně lepší neočekávat nic a být příjemně překvapena, než naopak.

V životě se stává spousta zvláštních věcí, zvlášť když jste zamilovaní. Právě o tomhle jsou povídky v této knize. O nešťastné lásce. O sexu. O manželství. O mateřství. O milencích. Jednoduše řečeno povídky, které se v životě dějí běžně, a není vyloučené, že je právě prožíváte nebo je v budoucnu prožijete.

Vůbec nechápu, co jsem to vlastně četla. Všechny povídky byly napsané tak jednolitě, že jsem je od sebe skoro nedokázala odlišit. Jediný důvod, proč se mi četly docela rychle, bylo originální sestavení textu, ale obsahově jsem měla dojem, že čtu dokola jednu samou větu jak kvůli ději, tak kvůli nudnému stylu psaní v jedné rovině.

Vážně se moc snažím najít na povídkách v této knize něco pozitivního, ale nedaří se mi to. Přijde mi, že je ve všech napsáno jedno a to samé, jen s obměnou detailů. Přitom většina těch povídek ani nebyla na úplně stejné téma.

Povídky jednoduše mi jednoduše splývaly, nenašla jsem na nich nic originálního. Ale ve většině povídek jsem aspoň věděla, co se snaží autorka čtenářům říct, ale našla jsem i pár takových, kde jsem to vůbec nepochopila. Jako kdyby autorka vzala střed nějakého příběhu, k jehož porozumění je potřeba začátek a konec.

Pokud bych soudila podle této knihy, tak bych absolutně nechápala, jak je možné, že je autorka tak oblíbená. Za mě je tahle kniha akorát ztrátou času, jelikož čtenáři nedá nic jiného než jen útržky stokrát odvyprávěných příběhů. Ale uznávám, že má tato kniha i své příznivce, takže je můj názor možná výjimkou.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji knihkupectví Martinus.

6 komentářů:

  1. Vždycky mě zajímalo jak autorka píše. Moje obavy totiž plynou z toho, že je kniha tak známá jen kvůli jménu a myslím si, že to tak opravdu bude. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po Laskonkách nemůžu s tvým názorem nesouhlasit. Ale možná, je to fakt jen tím, že se jedná o krátké povídky a ne o román.

      Vymazat
  2. Autorku nepoznám, ale čo sa týka tejto knihy tak to zrejme ani nie je nejaká veľká škoda. Zaujalo ma to rôzne zarovnávanie textu do obrazov, znie to výborne anaozaj originálne, škoda, že obsahovo to nie je také pútavé ako formou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dle mého názoru bylo zarovnání textu skutečně tím nejzajímavějším na této knize, což je dost smutné :(

      Vymazat
  3. Každý názor je přínosný, ten tvůj také :) Ale asi teď po knize už nesáhnu :D

    OdpovědětVymazat
  4. České autory též moc nečtu, ale obálka je hezká, i když je škoda, už po obsahové stránce moc ne. Určitě nepřibude na můj seznam.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)