12. 12. 2016

Kdo je kdo ve světě stínů

Název: Kdo je kdo ve světě stínů
Původní název: A History of Notable Shadowhunters & Denizens of Downworld
Spisovatel: Cassandra Clare
Žánr: Young Adult
Počet stran: 206
Nakladatelství: Slovart




Obálka je vytvořena za použití tří barev. Hnědočervené, hnědé a zlaté. Podklad je celý v hnědočervené a na něm jsou nejrůznější runy, které jsou podle mě hnědé, ale je možné, že mě mate zrak a jejich skutečná barva je černá. A to nejlepší na téhle obálce je právě zlaté písmo a zlatá runa, které jsou trošku vystouplé.

Na někoho může, zvlášť když ji vidí jen na monitoru počítače, působit docela obyčejně a nezajímavě, jenže mě se tenhle styl líbí. Díky tomuto designu mi přijde, jako kdybych měla v ruce vzácnou knihu z jiného století. Přesto, že se mi obálky tohohle století líbí, občas je fajn vrátit se, aspoň vzhledem jedné knihy, do časů minulých.
 
Popravdě jsem na knihu narazila čistě náhodou. Od Martinusu mi přišel seznam knih na recenzi a rozkliknutí mě upoutal titul Kdo je kdo ve světě stínů. Jakmile jsem viděla spojení svět stínů, okamžitě jsem si knihu našla a zjistila, že se skutečně jedná o doplňkovou knihu k sériím od Cassandry Clare.
hned po

Jelikož jsem si její sérii Nástroje smrti zamilovala, nedokázala jsem knize odolat. A to i přesto, že jsem tušila, že mi většina postav nebude nic říkat. Aspoň zatím, jelikož jednou tu určitě vyjdou všechny autorčiny knihy.

Kniha představuje postavy z pěti knižních sérií, které autorka napsala. Pekelné stroje, Poslední hodiny, Nástroje smrti, Příběhy z akademie lovců stínů a Temné lsti. Musím říct, že počet postav k jednotlivým sériím se mi zdá nevyrovnaný, ale je pravdou, že v některých sériích může být postav méně nebo se můžou opakovat.

Každé postavě je věnovaná dvojstránka. Na levé straně jsou základní údaje jako jméno, narození, druh, rod, ale třeba i oblíbená zbraň a následně je v knize odstaveček o životě postavy. Úplně dole je pak název a znak květiny, která danou postavu vystihuje a zároveň, jakou vlastnost v květomluvě přestavuje. Vpravo pak můžete vidět ilustraci postavy, do které je daná květina zapojená.

Abych byla upřímná, tak jsem čekala něco víc. Představení postavy je často skutečně krátké a v některých případech je v knize napsáno jen to, co už milovník dané série o postavě dávno ví. Tohle mě skutečně opravdu zklamalo, ale určitě je fajn mít po ruce aspoň základní informace o postavách, pokud si člověk nemůže zrovna něco vybavit a nechce číst znova celou sérii.

Naopak z ilustrací jsem nadšená. Ve stylech se moc nevyznám, ale tyhle vypadají opravdu pěkně. Ze začátku mi přišly trochu ponuré, ale s odstupem času se mi opravdu líbí. Jsou takové jednoduché, decentní a přesto vyobrazují danou postavu v pravém světle.

Kniha Kdo je kdo ve světě stínů – významní lovci stínů a obyvatelé podsvěta v řeči květomluvy opravdu nesplnila má očekávání. Opravdu musím vyzdvihnout grafické provedení jak obálky, tak obsahu, ale jinak bohužel nic moc.

Předpokládala jsem, že se nebude jednat o čtení, které mě okamžitě chytne, a nebudu se ho moc nabažit, přeci jen se jedná o „životopisy postav“, ale i tak mě to dost zklamalo.  Levá strana podle mě zůstala nevyužitá, mohlo tam toho být mnohem víc. A jak už jsem řekla, tak u některých postav bylo v podstatě shrnuto, co se jim stalo v knihách, ve kterých vystupovaly, což čtenáři nedá vůbec nic nového. Možná mu to pomůže ujasnit si některé věci ohledně určitých postav, ale to je asi taky všechno. Ale konkrétně květomluva, přirovnání postavy k nějaké květině, která prezentuje určitou vlastnost, se mi opravdu moc líbilo. A vůbec by nevadilo, kdyby to bylo trošku víc rozepsané.

Vytvořit „sérii životopisů“ postav ze světa stínů, byl určitě skvělý nápad, ale výsledek tomu neodpovídá. Nejvíc mě zaráží, že knihu psala samotná autorka. Kdyby ji vytvořil někdo jiný, jak to u některých sérií bývá, tak bych se provedení knihy nedivila, ale od autorky jsem skutečně čekala víc fantazie a podrobností. Možná, že to tak udělala schválně, aby čtenáře nalákala na své knihy, ale popravdě o tom dost pochybuji.


Fanouškům jedné či více sérií podle mě kniha nic nedá, maximálně přehled o tom, kde se vyskytovali jaké postavy, což je dobré hlavně pro ty, kteří často zapomínají. A pokud se teprve chystáte na některou ze sérií, tak je pravda, že byste se díky této knize mohli zorientovat ve světě stínů, ale díky výskytu spoilerů by to asi nebylo nejlepší. Být vámi, asi bych tuhle knihu úplně vynechala, ale je to na vás.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji internetovému knihkupectví Martinus.

14 komentářů:

  1. Nástroje smrti si mě na svoji stranu nedostaly, ale věřím, že fanouškovi podobná kniha udělá radost :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha mě také neoslovila, ale zatím jsem od mladších blogerek četla jen chválu :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je možné, že se někomu líbila, ale já si za svým názorem stojím.

      Vymazat
  3. Já jsem fanoušek, ale nějak extra se na to nechystám...

    OdpovědětVymazat
  4. Súhlasím, táto kniha ma dosť sklamala, čakala som od nej viac. O postavách toho bolo málo, navyše radenie postáv mi prišlo dosť také nešťastné ako išli po sebe, jedine rozdelenie na série bolo dobré :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Málo a dost často i to, co už jsem dávno věděla :( To jak šly za sebou mi divné nepřišlo, i když jsem tomu nevěnovala moc velkou pozornost... V tom máš asi pravdu :D

      Vymazat
    2. No ja som si to všimla a uvažovala som, že ako to vôbec radili :D Lebo napríklad rodina nebola pri sebe, vlkolaci ani upíri neboli pri sebe, trošku by som to preorganizovala :D

      Vymazat
    3. Teď když o tom mluvíš, tak si to uvědomuju :D To skutečně nedává smysl...

      Vymazat
  5. Já jsem tedy Nástroje smrti vůbec nečetla, ale doufám, že se k nim jednou dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zatím jsem slyšela samé podobné názory, že kniha nic moc nového nepřinese. Já se zatím k Nástrojům nedostala, takže až poté budu zvažovat, jestli tohle potřebuju, nebo ne..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)