16. 11. 2016

Psycho: Sanatorium

Název: Psycho: Sanatorium
Původní název: Psycho: Sanitarium
Spisovatel: Chet Williamson
Žánr: Thriller
Počet stran: 232
Nakladatelství: Omega






V pozadí obálky je vidět vzdalující se budova, která není moc ostrá, což je podle mě záměrem. Název je pak jakoby vyškrábaný do zdi, což se mi skutečně moc líbí. A jak bílá, tak červená barva skvěle kontrastují s černošedou barvou v pozadí. Přesto, že na obálce je jasně vidět vlastně jen název a jméno autora, které je napsáno obyčejným fontem, vypadá dobře. Řekla bych, že k tématu se absolutně hodí.

Přiznávám se, že jsem původní tři díly Psycha nečetla. Nějakou dobu jsem o tom přemýšlela, ale vždycky z toho nakonec sešlo. Když jsem narazila na konkurz od Omegy na Psycho: Sanatorium, řekla jsem si, že za zkoušku nic nedám a přihlásila jsem se. A jak je vidět, tak jsem byla vybrána a rázem jsem měla čtení na Halloween.

Předpokládala jsem, že se bude jednat o hororový příběh z psychiatrické léčebny, možná s nějakým menším nevysvětlitelným jevem. A jen jsem se modlila, aby mě kniha nevyděsila k smrti. Sice čtu knihy s hororovou tématikou ráda, ale pro moji psychiku to není nic dobrého.

Je rok 1960 a Norman Bates je hospitalizován v sanatoriu pro duševně narušené zločince. Dopustil se hrozných zločinů, ale jeho lékař Felix Reed stále věří, že je naděje na zlepšení jeho stavu. Sice není jediný, ale většina personálu i pacientů hází Normanovi klacky pod nohy a jeho stav se tak spíše zhoršuje, než zlepšuje. Tedy až do doby, než se na scéně objeví Normanův bratr Robert. Všechno se začíná zlepšovat, nebo to tak aspoň vypadá.



Musím přiznat, že mi chvilku trvalo, než jsem se do Psycha začetla, ale bylo to skutečně jen pár stran. Sice to není typ příběhu, který pohltí, ale pořád je napsán dost čtivě a zajímavě. Bohužel to není vůbec hororový příběh, spíše psychologický.

Psychický vztah se tu řeší od prvního setkání s Normanem Batsem. Musím říct, že je to zajímavé, ale rozhodně to není to, co jsem čekala. Ale v knize nenahlížíme pouze do Normanovy hlavy, ale i do mysli jeho ošetřovatelů, doktorů a dalších pacientů. Je to skvělé, jelikož se mohla dozvědět, co si o Normanovi myslí ostatní.

Norman Bates je vrahem, ale zároveň také obětí. Nemá to v hlavě v pořádku, je několika lidmi. Přesto, že je velmi nebezpečný, má v sobě i mírnou a ustrašenou stránku. Snaží se držet svoje horší já pod kontrolou, ale ne vždy je to možné.

Doktor Reed, zdravotní sestra, vkládá do Normana naděje. Naprosto mu věří a snaží se ho uchránit před všemi, kdo se mu snaží ublížit. Věří, že se může vyléčit a odmítá se vzdát naděje.

Marie je milá a snaží se chránit všechny pacienty proti svým kolegům, kteří by je nejraději přizabili. Má problém v nich vidět vrahy, ale plně si uvědomuje, že jimi jsou.

Už podle názvu je jasné, že se celý příběh odehrává v léčebně pro psychicky choré, konkrétně v roce 1960. V téhle době nebyla sanatoria zrovna příjemnými místy a ani tohle není výjimkou. Všechno zde působí pochmurně, jako kdyby se vypařila veškerá naděje. A některé věci, které se zde dějí, jsou jednoduše zvláštní…

Původní Psycho jsem nečetla, a díky tomu strašpytlovi v sobě, vlastně moc nečtu knihy  s hororovou tématikou. Sice je tato kniha podle mě spíše psychologická, než hororová, ale i tak jsem nic podobného ještě nečetla.

Tím že to není horor, jsem si však jistá. Tahle kniha se mnou absolutně nehnula. Zaujala mě, ale nevyděsila. Rozhodně není špatná. Občas je fajn změnit žánr a přečíst si něco jiného než obvykle a přesně tím pro mě Psycho: Sanatorium byla. Pěknou změnou.


Pokud vás zajímá, jak vypadá myšlení vraha uvězněného v sanatoriu, ošetřovatelů a pacientů, tak je to rozhodně ta pravá kniha pro vás. Ale pokud chcete horor, sáhněte radši někam jinam. Psycho má podle mě do hororu skutečně daleko.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Psycho: Sanatorium můžete zakoupit přímo na stránkách Omegy nebo v eshopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

7 komentářů:

  1. Tiež som z anotácie mala pocit, že by mohlo ísť o horor a práve to ma zaujalo, škoda, že to tak nie je. Každopádne to aj tak vyzerá na zaujímavú knihu a obálka sa im skutočne vydarila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavá je... jen to není to, co jsem čekala :( Ale nevadí, i tak jsem si ji ráda přečetla :)

      Vymazat
  2. Já mám raději strašidelné knihy než psychologické, jelikož ty jsou podle mě horší. Četla jsem jednu a to ani nebyla o psychiatrické léčebně a stačilo mi to. =D
    Tato kniha má dost děsivou obálku a to mi úplně stačí. Obsahově by mě bohužel nejspíš nebavila. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc nečtu ani jedno, ale Sanatorium mi nijak nevadilo...
      Obálka je skvělá, ale obsah bohužel není takový, jak jsem čekala :(

      Vymazat
  3. To je kniha úplně jen a jen pro mě :D
    KATY

    OdpovědětVymazat
  4. Docela dost mě zaujalo právě to, že to není horor, ale že to je vlastně o těch lidech... :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)