11. 9. 2016

Mandlovník

Název: Mandlovník
Původní název: The Almond Tree
Spisovatel: Michelle Cohen Corasanti
Žánr: Společenský román
Počet stran: 312
Nakladatelství: Omega





Přečetla jsem hodně knih. Některé z nich měly naprosto skvostné obálky a u jiných mi vstávaly vlasy na hlavě. Obálka knihy Mandlovník nepatří ani do jedné z těchto dvou kategorií. Upřímně si pořád nejsem jistá, kam přesně ji zařadit. Rozhodně je však zajímavá.

Pozadí je světlounce hnědé, nebo spíše béžové. Především v horní polovině z něj vystupuje tvář muže. Přes ni je pak zcela jasně nakreslen strom, mandlovník. Přesně uprostřed je velkými bílými písmeny napsán název knihy a dole je pak jméno autorky, z nepochopitelného důvodu s malými počátečními písmeny.

Obálka není ošklivá, vlastně na ní nemám co vytknout (možná až na ta malá počáteční písmenka, na to jsem doopravdy alergická), ale i tak si na ni nedokážu udělat jasný názor. Jediné ohodnocení co mě napadá je tedy doopravdy to, že je zajímavá.

Vždycky mě překvapí, když narazím na knížku, která mi nic neříká. Občas mi přijde, že díky pohybu na knižní blogosféře a procházením různých edičáků mám přehled o všem, co vychází v Česku. Což není ani zdaleka pravda, svědčí o tom i to, že jsem neměla tušení, že by měl nějaký Mandlovník vůbec vyjít.

Za to, že jsem to zjistila, můžu děkovat nakladatelství Omega. Přišla mi totiž nabídka recenzních výtisků a mezi nimi byl právě Mandlovník. Naprosto nic mi kniha neříkala, ale když jsem si přečetla anotaci, zněla doopravdy dobře. Navíc je to kniha z úplně jiného zázemí, než knihy, které čtu obvykle – a zkusit se má všechno.

Ahmed má výjimečný matematický talent a celá jeho rodina je na něj po právu pyšná. Bohužel si nemůže užívat bezstarostného dětství, jelikož je to Palestinec. Proto spolu s celou svou rodinou žije ve strachu, že přijde o střechu nad hlavou, což se nakonec také stane. Ahmed musí převzít zodpovědnost za svou rodinu a postarat se o její přežití. Ale jeho naděje neumírá. Přesto, že jeho okolí se zcela podvoluje nenávisti, on jde za svým snem.

Musím přiznat, že ze začátku pro mě nebylo čtení zrovna nejlehčí. Chvilku trvalo, než jsem se dokázala do příběhu vžít, ale nakonec se to podařilo a já se zvědavostí otáčela na další stránku, až jsem se nakonec dostala na tu poslední.

Přiznávám, že se přeci jen párkrát stalo, že jsem knihu na nějaký čas odložila, ale to nebylo kvůli tomu, že by mě příběh nudil, spíše naopak. V této knize se skrývá tolik šokujících emocí, že jsem to musela vždycky chvilku zpracovávat. Kniha vyzařuje ohromnou lásku, ale zároveň i velkou bolest a spolu s několika nečekanými události jsem to jednoduše musela všechno nejdříve vstřebat a až pak číst dál.

Ahmed je podle mě velmi silný a statečný. To, co dokázal, je prostě úžasné. Celý svět se mu v podstatě hroutil pod nohama a on se přesto nějak dokázal vzchopit a být oporou sobě i rodině. Navíc se i přes těžkou životní situaci nevzdal svého snu a to je rozhodně další obdivuhodná vlastnost. Ale řekla bych, že občas soudil trochu moc rychle a byl dost podezřívavý, ale to spíš v mladším věku.

Přesto, že má kniha jen něco přes tři sta stran, vypráví vlastně příběh, který trvá celý život. Vlastně nejen život Ahmeda, ale i jeho rodiny. A do teď nechápu, jak se autorce podařilo napsat tento příběh do pouhých tří set stran, bez toho, aby kniha působila, jako že jí něco důležitého chybí, ale ona to zvládla.

Nikdy jsem nečetla knihu s podobným námětem ani z podobného prostředí. Mandlovník pro mě byl tedy docela risk. Nebylo jisté, že se mi bude líbit, ale občas stojí za to riskovat. A tentokrát se to opravdu vyplatilo.


Mandlovník je podle mě jedinečná kniha. Příběh, který vytváří, je všechno možné, ale rozhodně není všední. Je zvláštní a přesto obyčejný. Je v něm mnoho bolesti, ale minimálně stejná dávka štěstí. A nechybí v něm ani láska. Přesto, že Ahmed to nemá vůbec jednoduché, tak z knihy přímo vyzařuje jeho chuť žít. Mandlovník je jednoduše opravdu silná kniha, která žádného ze svých čtenářů nenechá chladným. 

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Mandlovník vyjde v říjnu 2016 a kromě stránky nakladatelství Omega ji budete moc zakoupit i na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. Taky sleduji, co všechno má u nás vyjít a tato kniha mi nějak utekla :D Věřím, že je dobře napsaná (třeba i obdivuhodně) a že příběh může být zajímavý. Snažím se ale číst většinou oddechovky nebo akční thrillery a toto mě proto moc nezaujalo. Líbí se mi ale jak píšeš recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prostě je v těch edičních plánech takový zmatek, že není divu :D Popravdě Mandlovník taky není to co obvykle čtu, ale jak říkáš, má opravdu zajímavý a čtivý příběh. Ale chápu, že to není nic pro tebe :) Děkuju, většinou mi přijde, že jsou podprůměrné :D

      Vymazat
  2. Obálkou by mne asi nenadchla, ale tématem vypadá velmi zajímavě, i když si nejsem tak docela jistá jestli je to kniha, kterou bych dočetla, možná někdy se do ní pustím. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)