22. 9. 2015

Tygrova plavba

Název: Tygrova plavba
Původní název: Tiger´s Voyage
Spisovatel: Colleen Houck
Žánr: Fantasy
Počet stran: 528
Nakladatelství: CooBoo






Musím uznat, že obálka vystihuje děj knihy a vypadá i docela dobře. Ale nesedí mi k obálkám prvních dvou dílů. Na nich byly tygři a teď tu je najednou drak. Přijde mi, jako kdyby to bylo odtrhnutí od tématu. Vím, že to tak není, ale byla bych radši, kdyby byl i tady jeden z tygrů.

Třetí díl jsem četla již podruhé, ale poprvé jsem se nedostala k recenzi, proto to teď napravuji. Četla jsem ho znovu, protože jsem si chtěla přečíst čtvrtý díl, ale bohužel jsem si už moc nevybavovala děj třetího dílu a tak jsem si dala re-reading celé série.

Jak už vám z minulého odstavce nejspíš došlo, věděla jsem naprosto přesně co očekávat. Jen jsem si potřebovala připomenout všechny detaily. Překvapit mě tedy nemohlo snad nic.

Ren se vrátil z Lokešova zajetí, ale nepamatuje si nic o Kelsey a ta je z toho zoufalá. Ale smutek Kelsey nezabrání, aby dále pomáhala při zlomení kletby. Proto se vydávají na moře, kde se musí vypořádat s pěti draky, aby dosáhly nějakého pokroku.


Kniha se četla dobře, ale ne tak skvěle jako první dva díly. Přišlo mi, že autorka změnila směr
příběhu a právě proto to nešlo tak hladce jako předtím. Ne kvůli stylu, ale spíše kvůli ději. A stejně jako předchozí díly byla psána z Kelsyina pohledu.

Kelsey v tomhle díle získala trochu sebedůvěry. Pořád to není ono, ale už nebyla tak závislá na Renovi a Kišanovi. Uvažovala víc sama za sebe.

Ren se také změnil. Byl žárlivý až skoro agresivní a majetnický. Jako kdyby ten úžasný indický princ zmizel a nahradil ho jen tygr.

Kišan se změnil ze všech nejméně, ale přesto se změnil. Pořád je svědomitý, vtipný a okouzlující, ale dřív bylo tohle chování nebezpečné, teď je takové jemnější.

Tento díl se odehrává na moři. Tedy ne celý. Z moře se dostávají na území draků, která jsou většinou na pevnině… i když ne vždy. Království každého draka bylo jiné a výjimečné. Vládla tam silná magie a všechna ta místa byla zlověstná. Pro draky to nejspíš bylo dokonalé místo pobytu, ale já jako člověk bych tam nechtěla žít ani náhodou.

A co se týká moře, jejich jachta byla opravdu luxusní. Pobyt na ní bych rozhodně neodmítla a to mám
panickou hrůzu z toho, že nějaká loď narazí do ledovce. Nejspíš vedlejší účinek filmu Titanik.

Nemůžu říct, že by mě to přímo zklamalo, ale nebylo to ono. Od prvních dvou dílů se hodně lišila, alespoň podle mě. Jako kdyby autorka měla v prvních dvou dílech nějaký záměr a ve třetím to přehodnotila a začala psát podle jiného scénáře.

Tygrova plavba se předchozím dílům jednoduše nevyrovná. V prvních je vtipnost, vláčnost, romantika a dobrodružství s takovým nadhledem. Ale tady mi přišlo, že z toho vyzařovala taková vážnost a upjatost. Navíc se to lišilo i pojetím prostředí.


Bylo pro mě těžší knihu přelouskat, možná tomu přidalo i to, že jsem se nemohla dočkat čtvrtého dílu a tohle byla jakási překážka v cestě. Ale i tak je to fajn kniha. Rozhodně ne tak úžasná jako první díly, ale pořád skvělá.

4 komentáře:

  1. Knižný trailer sa mi veľmi páči, obálka je zaujímavá, i keď súhlasím, že odlišná od ostatných. Z tejto série som zatiaľ čítala iba prvý diel, k ďalším som sa ešte nedostala, takže obsahovo neviem posúdiť, každopádne vyzerá to zaujímavo :D

    OdpovědětVymazat
  2. Celá tahle série je urcite skvělá, někdy si ji vázne musím precist, ale jak jsem ti uz i jednou psala, kdyz ji v knihovně mají, tak vsechny díly kromě prvního. Proste smůla :D Ale jakmile tam bude první dil tak ho beru :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)