23. 8. 2015

Letopisy Narnie - Komplet

Název: Letopisy Narnie - Komplet
Původní název: Chronicles of Narnia
Spisovatel: C.S.Lewis
Žánr: Fantasy
Počet stran: 680
Nakladatelství: Fragment





Z obálky jsem úplně unešená. Černá barva působí tajemně, což k našemu Aslanovi přesně sedí. Aslan, který mrká je skvělý. Navíc se mu to dost podobá. Další grafické zpracování knihy též není vůbec k zahození. Obrázky, které na vás vykukují z konce skoro každé kapitoly, jsou vyobrazeny opravdu pěkně. Skoro mi připomínají omalovánky. Jediné, co bych po grafické stránce změnila, jsou oranžové okraje stránek. Zvlášť to vypadá skvěle, ale dohromady je ta oranžová moc dráždivá.

Film je skvělý, ale ve většině případů není film nikdy dobrý jako kniha. Navíc nebylo zfilmováno všechno, což je dle mého názoru věčná škoda. Každopádně kniha je hned po pejskovi nejlepší přítel člověka a já si byla jistá, že některé věci pochopím mnohem lépe z knihy než filmů. A stalo se.


Do textu jsem se úplně začetla. Nedává mi v něm smysl tedy čas, ale to je důvod, proč se Narnie čte tak dobře. Člověk v ní nehledá nějaké vysvětlení, proč jednou uběhnou stovky let a pak jen tři roky. Prostě je to magie a právě tohle činí knihu tak magickou.

Každá část má jiný děj. Pár věcí mají však všechny části společné. V žádné nechybí akce, napětí, magie a Aslan. Ve všech se setkáváme s dcerami Evinými a syny Adamovými. A dozvíme se, jak Narnie vznikla, ale i jak zanikla.

Postav je opravdu hodně. Máte vlastně sedm příběhů v jedné knize a je dost těžké vypsat sem všechny a nikoho neopomenout. Já se o vypsání nejdůležitějších postav pokusím, ale jsem si jistá, že na někoho zapomenu.


Nejdůležitější postavou je asi Aslan. Myslím, že vám nemusím říkat, že je to nejtajemnější postava celé knihy. Aslan to všechno začal a Aslan to všechno skončí. Náš dobrotivý lev.

Digory a Polly jsou velice důležité postavy. Nebýt jich Narnie by vlastně vůbec nevznikla. Oba jsou odvážní a chytří.

Petr, Zuzana, Edmund a Lucie. Tuhle čtveřici určitě všichni znáte, ať jste četli nebo ne. Petr král všech králů je odvážný, ale občas trošku namyšlený, ale opravdu jen zřídka. Zuzana pořád všechno zpochybňuje. Upřímně se jí nedivím. Dostat se do Narnie asi bych taky nevěřila, ale že bych popírala skutečnost? To asi ne. Edmund pořád ve stínu svého bratra. Ale později se s tím srovná a je to pohodový kluk. A Lucie, která jako první z nich objevila Narnii, viděla Aslana a plno dalších věcí. Ta, která nejsnáze uvěřila. Asi moje nejoblíbenější postava z těchto čtyř.


Princ Kaspian
, právoplatný následník trůnu. Utíká před svým strýcem a snaží se s pomocí Narnianů získat co mu patří a osvobodit tak celou Narnii.

S Šastou se setkáme ve třetím díle. Chlapec, který je milý a nikdy nelže. Je skvělý kamarád pro koně a chce zjistit odkud vlastně je.

Eustac je bratranec Lucky, Edmunda, Zuzky a Petra. Ze začátku je příšerný. Všem přidělává akorát starosti, ale po určité události je z něho fajn kluk.

Jill je Eustacova kamarádka, která mu pomáhá v Narnii, i když ze začátku všechno poplete.

Všechno se odehrává v Narnii. Ta je už jen z vyprávění tak nádherná, že by se tam člověk hned rozjel. Všechno květe, mluvící zvířata se přátelí s lidmi, prostě pohádka.


Pochybuju o tom, že by se Narnie někomu nelíbila. Možná ji přeceňuji, ale já si nemyslím. Narnie je úžasný příběh, který zná mnoho lidí i teď. A dle mého názoru se prostě bude líbit všem, kdo jí otevřou.

Závěrem jen pár slov. Ve jméně Aslanově, pokud jste knihu nečetli, dejte se do toho. O moc přicházíte.



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)